Gigi Becali vrea răzbunare pe companiile austriece din ţară. "Au supt şi au furat toată avuţia noastră, Petromul"
Românii rămân frustraţi şi furioşi. Şi au început boicotarea produselor şi firmelor austriece. Unii şi-au anulat vacanţele la schi, îşi închid conturile la băncile austriece sau nu mai alimentează de la benzinăriile cu capital austriac. Singurii care nu-şi permit nici măcar luxul boicotului, ci doar o revoltă neputincioasă, sunt şoferii care aşteaptă în continuare cu orele în vămi.
De Redactia Observator la 09.12.2022, 20:15A doua zi după eşecul Schengen, românii sunt tot acolo: la cozi în vămi.
Transportator: Nu mi se pare corect. Pentru că stăm ore întregi la coadă pentru ce? Pentru că le ducem marfă lor.
Traian Drăgan, transportator: Ajungem cu întârziere, cu o zi, două, se ajunge
Mihai Mihăiță, transportator: Din punctul nostru de vedere este tristă povestea. Tot aşa o să stăm în coadă.
Şi o să tot pierdem bani.
Florin Spătaru, ministrul Economiei: Orice întârziere la graniţă, cu controale vamale, cu timpi de aşteptare duce la o pierdere de aproximativ 1,5 miliarde pentru cetăţenii români şi străini.
Transportator: E problemă mare. Ne-a rupt. Îi blestemăm.
Revoltaţi, oamenii încep să boicoteze tot ce are legătură cu Austria
Şofer: O să caut şi alte benzinării prin zonă.
Reporter: E asta o soluţie, să boicotăm companiile austriece?
Şofer: Nu ştiu, dar ceva trebuie să facem.
Reporter: Mai alimentaţi de la benzinăriile care au legătură cu Austria?
Şofer: Sub nicio formă.
OMV, grupul astriac care deţine pachetul de control din OMV Petrom, le-a transmis românilor că este încrezător că, în curând, şi România va face parte din Schengen. Şi o parte dintre cei care aveau vacanţe în Austria şi le-au anulat.
Dan Aurel Pricăjan, director firmă transporturi: Am renunţat la această vacanţă. Doar cazarea era în jur de două mii de euro. Ne-am reprogramat în Italia.
Cornel Galescu, alpinist: Nu mă mai simt bine primit în această ţară. Eu sfătuiesc pe toată lumea, dacă se poate, să schimbe destinaţiile, să nu mai meargă în staţiunile din Austria
Daniel Cadariu, ministrul Turismului: E un moment foarte bun în care românii se pot gândi că pot practica acest sport şi în România.
Alţii, în schimb, au renunţat la băncile austriece. Inclusiv echipa de fotbal Universitatea Craiova a anunţat că îşi va muta conturile. Ba chiar unele sedii ale băncilor au fost vandalizate în orele de după decizia de la Bruxelles.
Localnic: Mă duc şi scot contul şi îl mut.
Localnic: Nu ştiu dacă-i boicot, dar legat de atitudinea lor şi noi trebuie să avem o atitudine normală.
Băncile cu capital austriac au spus că regretă decizia de la Bruxelles
BCR, controlată de Erste Group, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,5 miliarde de lei. Iar Raiffeisen Bank are un profit de 920 de milioane de lei în primele nouă luni din 2022. Adică o treime din profitul sistemului bancar românesc.
Gigi Becali, patron FCSB: Făceam tot posibilul legal, tot ce e posibil legal, că le găseşti chichiţe, şi la PETROM, şi la băncile din România, şi la Raiffeisen şi la Erste Bank, care au venit şi au supt şi au furat, toată avuţia noastră, PETROMUL.
Nicolae Ciucă, premierul României: Este o decizie individuală, a fiecărui cetăţean român. Trăim într-o ţară liberă, fiecare ia deciziile pe care consideră că e bine să le ia.
Gabriel Biriş, analist fiscal: Companiile despre care se spune că ar trebui boicotate sunt companii româneşti, angajează mii de oameni plătiţi mai bine decât media. Plătesc mulţi bani la buget.
În România există peste 1.700 de companii cu acţionari majoritari din Austria
Datele oficiale arată faptul că, în 2021, între România şi Austria au existat schimburi comerciale de peste cinci miliarde de euro. Aceleaşi cifre sunt estimate şi pentru 2022. Acţionarii majoritari din Austria deţin la noi în ţară businessuri de peste 20 de miliarde de euro. Austriecii sunt prezenţi în toate domeniile cheie din economie. De la industria energetică, transporturi, construcţii, industria alimentară şi până la vânzarea de maşini.
Mihai Daraban, preşedinte CCIR: Este un partener semnificativ al României. Dar e dureros faptul că o ţară care n-are nici măcar dublul PIB-ului României se comportă în felul ăsta cu noi.
Anul trecut am importat din Austria produse de peste trei miliarde de euro, în special maşini, produse din metal, chimice sau alimentare.
Una dintre forţele cheie ale Uniunii Europene de azi este libertatea de a călători fără graniţe acolo unde spaţiul Schengen deja se aplică. Rămânem încrezători că acest lucru li se va întâmpla în curând şi colegilor noştri şi oamenilor din România şi din alte state candidate.