Greșeală de începător a traficanților, în cazul tonei de cocaină descoperite într-o șalupă
Tona de cocaină găsită într-o barcă răsturnată, în judeţul Tulcea, provine din America de Sud. Doi sârbi şi un român au vrut să treacă drogurile pe uscat, prin România, până în vestul Europei, spun anchetatorii. Însă contrabandiştii au pierdut pe drum un kilogram de cocaină.
De Redactia Observator la 27.03.2019, 00:02Tona de cocaină găsită într-o barcă răsturnată, în judeţul Tulcea, provine din America de Sud. Doi sârbi şi un român au vrut să treacă drogurile pe uscat, prin România, până în vestul Europei, spun anchetatorii. Însă contrabandiştii au pierdut pe drum un kilogram de cocaină. L-au uitat pur şi simplu într-o parcare, iar asta i-a dat de gol. Pentru prima oară, cei 36 de saci cu droguri au fost filmaţi de o echipă Observator.
Doi bărbaţi din Serbia şi un suspect din România au fost audiaţi. Sunt cei care erau plătiţi să preia cocaina de la malul Dunării, din Tulcea, iar apoi s-o treacă graniţa cu maşina, spre Vestul Europei, spun procurorii. Un mic detaliu i-a dat de gol.
Cocaină: 1040 kilograme. Puritate 90%. Valoare 300 milioane euro
Drogurile au fost descărcate din mai multe tiruri și încărcate într o dubiță. Totul a ieșit la iveală după ce un colet a fost uitat în parcare.
Aşa a început povestea celor peste o mie de kilograme de droguri descoperite pe malul mării, două zile mai târziu, într-o şalupă naufragiată. În total - 36 de saci. Peste o tonă de cocaină de cea mai bună calitate.
Puritatea cocainei din acel pachet era de circa 90 la sută - FELIX BĂNILĂ, șef DIICOT
Drogurile, aduse cu vaporul tocmai din America de Sud
Vasul nu a intrat însă în port. Ar fi fost controlat. Aşa că din largul Mării Negre, cocaina a fost transportată cu barca până la Sfântu Gheorghe. Ar fi trebuit să ajungă în Tulcea şi apoi în vestul europei. Dar ambarcaţiunea s-a răsturnat pe drum din cauza unei furtuni.
Astăzi, cei 36 de saci de cocaină, recuperaţi din fundul dublu al şalupei, au fost aduşi în Bucureşti.
Anchetartorii spun că România era ţară de tranzit pentru stupefiante. Procurorii nu au dat detalii despre modul în care barca burduşită cu cocaină a reuşit să treacă de radarele poliţiei de frontieră, aflate pe malul Mării. Sistemul de supraveghere este nefuncţional, spun cei care pescuiesc zilnic în apele dunării.
Procurorii vorbesc despre o reţea balcanică mult mai extinsă, din care ar putea face parte zeci de persoane.