Şapte greşeli grave, în numai zece rânduri, la o postare pe Facebook a Inspectoratului Școlar Alba
De ziua Educaţiei, România îşi numără eşecurile. Avem 1,3 milioane de români care au doar patru clase şi 212 mii care nu au trecut nici măcar o zi pe la şcoală. Mai grav este că limba română rămâne o necunoscută chiar şi pentru mulţi profesori. Chiar astăzi, pe pagina de Facebook a Inspectoratului Şcolar Alba, a apărut un mesaj plin de greşeli grave.
De Redactia Observator la 05.10.2018, 20:32De ziua Educaţiei, România îşi numără eşecurile. Avem 1,3 milioane de români care au doar patru clase şi 212 mii care nu au trecut nici măcar o zi pe la şcoală. Mai grav este că limba română rămâne o necunoscută chiar şi pentru mulţi profesori. Chiar astăzi, pe pagina de Facebook a Inspectoratului Şcolar Alba, a apărut un mesaj plin de greşeli grave.
Şapte greşeli grave, în numai zece rânduri. E performanţa Inspectoratului Şcolar Alba, chiar în mesajul cu urări de Ziua Educaţiei. Cuvântul "zi" e scris, în mod greşit, cu doi de i. La fel şi verbul "a sărbători". Acordurile eronate şi literele inversate completează seria erorilor.
Inspectorul Şcolar a dat vina pe grabă, pentru erorile comise. Totuşi, nu este prima oară când instituţia publică mesaje pline de greşeli, într-o ţară în care educaţia e în declin. Numai în ultimii 3 ani, peste 200 de mii de elevi de au abandonat şcoala în liceu. Iar numărul lor creşte cu 13 mii în fiecare an.
Este realitatea cruntă într-o ţară în care învăţământul valorează doar 8 lei pe lună. Aceasta este suma medie pe care şi-o permite o familie din România pentru educaţie. În timp ce statul român investeşte anual, în fiecare elev, doar 500 de euro. Asta, în timp ce în Polonia suma este dublă, iar Norvegia ajunge la 2500 de euro pe an.
Potenţial există, însă, fără implicarea statului, îl pierdem în fiecare an. Avem 4000 de olimpici internaţionali, dar mulţi din ei aleg să plece la universităţi de top din toată lumea.
Fenomenul ingrijorător al abandonului școlar se adâncește de la un an la altul. România avea în anul 2015, potrivit datelor UNESCO, 184.101 elevi care părăsiseră școala în timpul liceului. În 2016 numărul lor a ajuns la 197.263, adică s-a majorat cu 13.162 de copii. În procente asta înseamnă o creștere de 7,15%. Cei mai mulţi renunţă din cauza sărăciei, împinşi de părinţi să facă treabă acasă sau din cauza agresiunilor din mediul şcolar.