Iarna cu cele mai mari facturi la întreţineri. Bucureştenii plătesc cel mai puţin deşi au cele mai mari salarii
Deşi pe hârtie au cele mai mari salarii, locuitorii din Capitală plătesc printre cele mai mici facturi la energie termică. Pentru că preţurile sunt subvenţionate de primărie, pe bucureşteni îi costă gigacaloria 160 de lei. Asta în vreme ce locuitorii din Ploieşti scot din buzunar aproape 400. Indiferent de oraş, oamenii sunt speriaţi de explozia preţurilor la gaze şi spun că autorităţile ar trebui să acopere diferenţa de preţ.
De Mădălina Chiţac la 25.09.2021, 20:34În câteva zile, bucureştenii vor afla dacă în această iarnă vor plăti mai mult la întreţinere. În Capitală, preţul unei gigacalorii e de 490 de lei. Numai că bucureştenii nu plătesc aceasta sumă, ci doar 163 de lei pentru că restul este subvenţionat de la Primăria Capitalei. Dacă în acest an Primăria păstrează subvenţia la actualul nivel, atunci bucureştenii racordaţi la reţeaua de termoficare vor plăti 20% în plus.
"Ştiu că în acest moment Primăria are dificultăţi financiare. Dar pe viitor este posibil să se redreseze. Şi aşa plătim mai mult. Întreţinere şi lumină. Îmi pun deja un semn de întrebare dacă o să fie o iarnă mai dificilă, cam cât o să fie facturile", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica. Dacă nu se măreşte subvenţia, locuitorii din Bucureşti ar putea ajunge să plătească 195 de lei pe gicacalorie. Oricum, e puţin, în comparaţie cu alte oraşe ale ţării. În Craiova sau Ploieşti se plăteşte dublu.
Bucureştenii au cele mai mari salarii, dar plătesc printre cele mai mici facturi la energie termică
La Timişoara nu se cunoaşte valoarea subvenţiilor pentru încălzire sau dacă vor mai fi acordate anul acesta pentru că Primăria nu a anunţat nimic clar. Oricum societatea de termoficare a oraşului e într-o situaţie financiară dificilă, iar reprezentanţii municipalităţii au declarat că e nevoie de un efort comun ca să fie salvată.
- Preţul tranziţiei la energia verde, plătit din buzunarul consumatorului. Oamenii sunt îngroziţi de facturile tot...
- Lovitură de teatru: preţul la curent şi gaze e mai mic pe piaţa universală decât pe cea concurenţială. Ce...
- Cât acoperă statul la o factură de 84 de lei la curent: "Practic, la 100 de kW omul plăteşte 64 de lei"....
În România există în prezent 47 de sisteme de Alimentare cu Energie Termică. Cei mai mulţi consumatori racordaţi la sistemul central se află evident, în Bucureşti. Capitala e urmată de Oradea, Craiova, Timişoara şi Ploieşti. În aproape fiecare oraş unde există sistem centralizat primăriile oferă subvenţii. Sistarea contribuţiei ar afecta milioane de români, care nu ar mai putea să plătească întreţinerea. O soluţie ar fi acordarea de ajutoare doar consumatorilor vulnerabili.
"Toate aceste lucruri sunt menite a uşura viaţa oamenilor. Ele sunt justificate pentru cei cu venituri foarte scăzute", a declarat Cristian Păun, economist. Bucureştenii au cel mai mare salariu mediu la nivel naţional: 4.700 de lei, în vreme ce în Dolj, de exemplu, acesta este cu circa 1.500 de lei mai mic.