Antena Meniu Search
x

Video Preţul tranziţiei la energia verde, plătit din buzunarul consumatorului. Oamenii sunt îngroziţi de facturile tot mai mari: "Ne rugăm să trecem şi iarna asta"

Factura la curent va tot creşte, până când Europa va trece la energia produsă de vânt şi soare. Taxa pe poluare s-a triplat în ultimele luni şi a ajuns la un record. Costul mare e rezultatul politicii Bruxelles-ului de a face mai greu accesibilă energia care poluează, în special cărbunele. Doar că totul se reflectă în buzunarul consumatorului.

de Redactia Observator

la 20.09.2021, 20:32

Vezi și

"E vital pentru noi să ajungem la energia verde. Ăsta e preţul pe care-l trebuie să-l plătim", spune Virgil Popescu, ministrul Energiei. Un preţ mare. Din ce în ce mai mare. Doar în prima jumătate a anului, energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar unele companii au crescut tarifele și cu 65%. "Prețul angro european nu putem să-l influenţăm", explică Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. România importă cam 20% din necesarul de electricitate - la vârf de consum și la prețuri foarte mari. "Avem nevoie de investiţii în noi capacităţi de producţie de energie electrică, prin care să creştem oferta din piaţă", susţine şi Nagy Bege Zoltan, vicepreşedinte ANRE.

UE ţinteşte spre energia verde

Anul trecut, 29% din energia produsă în România a provenit din hidrocentrale, 21% de la Cernavodă, 18% din termocentralele pe gaz, 17% din cele pe cărbuni. Energia verde reprezintă doar 15% din producţia internă. Însă Uniunea Europeană vrea renunţarea completă la energia obţinută din cărbune, până în 2050, iar până atunci este taxată la sânge. În acest an, certificatele CO2 au atins valori record. 

"Pentru 1 Mwh de energie produsă pe bază de cărbune se mai adaugă aceşti 60 de euro pe Mwh. În ritmul în care creşte certificatul de CO2, creşte şi preţul energiei", declară Virgil Popescu. În teorie, taxa pe poluare nu ar trebui să aibă o pondere atât de mare în factura finală. Dar unii producători, deşi nu plătesc taxa, profită de liberalizare şi măresc preţul după bunul plac. "Ce poate face statul e să influenţeze preţul pe care îl plătesc consumatorii", spune, însă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "(Statul) poate impozita acele companii pentru profiturile excepţionale pe care le fac speculativ", precizează Virgil Popescu.

Pe acelaşi subiect

Experţii în Energie oferă soluţii

Guvernul a anunţat deja că va suprataxa Hidroelectrica. La fel se va întâmpla şi cu alte companii. Alte soluţii sunt legea consumatorului vulnerabil, compensarea facturilor pentru cei cu un consum mediu sau "să existe nişte subvenţii, un fond special european, care să compenseze aceste lucruri", adaugă ministrul Energiei.

Oamenii nu vor să plătească din buzunarul lor trecerea la energia verde. "Nu suntem dispuşi şi cu energia verde nu se vor face paşi importanţi deocamdată", crede o femeie, în timp ce un bărbat spune că "o să începem să ne rugăm să trecem şi iarna asta şi după vom vedea". 

Chiar şi oficiali ai statului român cred că tranziţia impusă de Bruxelles este prea rapidă. "Nu e corect ca din partea Comisiei Europene să fie o abordare uniformă. Trebuie să ne lase să o facem în ritmul nostru", este de părere Nagy Bege Zoltan, vicepreşedinte ANRE. Silvia Vlăsceanu, expert în Energie, spune că "Europa și-a asumat niște ținte ambiţioase cărora încercam sa le facem faţă. Investiţiile în energia verde nu sunt ieftine."

Energia ar putea primi prin PNRR 1,3 miliarde de euro. Foarte puţin. Pentru tranziţia la verde, este nevoie de investiţii de cel puţin 5 miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Preţul tranziţiei la energia verde, plătit din buzunarul consumatorului. Oamenii sunt îngroziţi de facturile tot mai mari: "Ne rugăm să trecem şi iarna asta"