Ignatul, tradiții și obiceiuri. De ce este bine ca porcul să fie adus în casă cu capul înainte, după sacrificare
Astăzi este Ignatul, ziua în care conform tradiţiei se taie porcul. Se spune că animalele care nu sunt sacrificate nu se vor mai îngrăşa, ba chiar vor slăbi. Iar în Bucovina acest obicei este păstrat cu sfinţenie de sute de ani. Gospodarii nu au voie să facă nicio altă treabă în ogradă, ca să le meargă bine tot anul care vine.
De Angela Bertea la 20.12.2023, 20:59În inima munţilor din Bucovina, încă de la răsăritul soarelui, fiecare zi de 20 decembrie arată la fel. În gospodării se fac ultimele pregătiri pentru ca porcul să fie sacrificat şi tranşat.
Măcelar-reporter: Uşor, Ghiţă, uşor! A sosit Ignatul. El visează înainte de Ignat. Visează că are mărgele roşii.
- Visează că va fi sacrificat?
- Exact.
E mult de treabă, iar măcelarul trebuie să fie priceput.
Ignatul, tradiții și obiceiuri. De ce este bine ca porcul să fie adus în casă cu capul înainte, după sacrificare
Petrică Tucaliuc - măcelar: Îl ungem cu sare, cu făină de porumb, să se înmoaie şoricul. Apoi îl acoperim cu o pătură.
- Hai noroc! Să fie şoricul moale şi carnea fragedă. Sănătate!
Tradiţia de Ignat spune că doar bărbaţii pot lua parte la procesul de sacrificare a porcului.
Angela Bertea - reporter Observator: După ce gospodarii au terminat cu sacrificarea porcului şi pregătirea lui, gospodinele preiau ştafeta şi îl transformă în bucate delicioase.
Cătălina Negrea Baltaru - profesor de canto: După ce tăiem porcul, toată lumea participă la pomana porcului. Se face o masă mare şi toţi cei care au ajutat la tăiere se adună la masă.
Astfel, pe masa de Crăciun vor ajunge cele mai bune preparate. Se vor bucura de ele atât oamenii locului, cât şi turiştii care vin să petreacă sărbătorile la pensiunile din zonă.
Alin Mujdei - gazda: De toate avem - caltaboş, o să facem şi tobă, cârnaţi, muşchi afumat. Preprarate tradiţionale, cu condimente tradiţionale.
Din moşi-strămoşi, bucovinenii păstrează cu sfinţenie tradiţiile de Ignat. Părul de la porc îl folosesc pentru a afuma gospodăriile, astfel încât răul să îi ocolească. Iar copii sunt tămâiaţi, pentru a fi feriţi de deochi.
Cătălina Negrea Baltaru - profesor de canto: După ce sacrificăm porcul, în casă băgăm prima dată capul porcului, cu râtul înainte, gospodăria să fie ferită de spiritele rele.
Femeile nu au voie să coasă, pentru că altfel hainele vor da junghiuri celor care le poartă. Pentru ca tabloul sărbătorilor să fie complet, nu lipsesc nici colindătorii.
Tot în această zi, gospodinele pregătesc grâul pe care îl vor folosi pentru a face pelincile Domnului - turte speciale pe care întreaga familie le va mânca în ziua de Crăciun.