Românii au început să colinde măcelăriile și piețele după produse tradiționale. De la cât pornește prețul unui coș de Crăciun
Astăzi, conform calendarului popular, românii sărbătoresc Ignatul, obiceiul tăierii porcului. Şi cum pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească preparatele tradiţionale, cei de la sate s-au apucat din timp să le prepare. Orăşenii sau cei care nu au porc în curte, dar vor să păstreze tradiţia, colindă măcelăriile, unde caută cea mai bună carne.
În Bucovina, gospodarii nu au mai avut răbdare să aştepte ziua de Ignat, aşa că s-au apucat din timp de preparatele delicioase. Aşa se face că după sacrificarea lui Ghiţă, gospodinele au pregătit carnea cum ştiu ele mai bine şi s-au pus pe făcut cârnaţi.
Localnică: Amestecăm foarte bine carnea de porc pe care am dat-o prin maşina de tocat. Slănină şi carne macră, pe care am pus condimente, usturoi mult, sare după gust şi piper. Şi după care umplem cu această maşină, maţele.
Secretul celor mai savuroase preparate afumate îl ştiu doar gospodarii.
Dorel Ilisei, gospodar: Cu lemnul de fag şi rumeguş de fag, mai mult fum.
- Febra cumpărăturilor a adus haosul în București. Traficul este paralizat de la primele ore și până seara...
- Trucurile prin care magazinele ne lasă cu buzunarele goale de sărbători. Cum să ne ferim de tentații: "Nu vii pe...
- Ce este Tornada Roşie, fenomenul care ne cuprinde mereu la sfârşitul anului. Specialiştii ne avertizează să fim...
Reporter: Cam cât îi ţineţi la afumat?
Gospodar: Două ore.
Angela Bertea, reporter Observator: Gustul tradiţional se va regăsi pe mesele gospodarilor. De la cârnaţi, slănină, tobă, chişcă, toate aşteaptă să fie savurate de sărbători.
Pentru orăşeni sau cei care nu au crescut porc e mai greu în perioada asta să obţină preparate cu gust autentic, însă măcelăriile s-au aporoviziont bine.
Client: Locuim la bloc si nu avem condiţii să ne creştem animalele.
Măcelar: Avem o pulpă de porc pentru tocat la 24 de lei cu oleacă de grăsime şi cărniţă.
Piețele și măcelăriile s-au aprovizionat pentru Crăciun
Pieţele sunt pline şi de variante pentru cei care vor sa echilibreze alimentația din perioada sărbătorilor de iarnă.
Client: Verdeaţa şi leguma nu lipseşte niciodată. Una, că e sănătos, dar şi designul.
Producător: Salata am mai mică la 2 lei. Spanac, din ăsta baby spanac am la 2 lei legătura, ceapa e 3 lei sau două la 5.
Angela Bertea, reporter Observator: Mesele îmbelșugate pot fi și colorate. Pe lângă aspect, ne putem bucura și de o porție de vitamine pe care o putem găsi într-o salată proaspătă. Ceapa verde, salata creață, loboda și ridiche, și acestea ar fi indicat să se regăsească în meniul de sărbătoare.
Nutriţioniştii le recomandă mai ales celor care postesc să consume multe legume pe lângă preparatele din carne, pentru a face trecerea mai uşoară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰