Video Pregătirile pentru Crăciun intră pe ultima sută de metri. Românii care au furat startul pentru tradiţia de Ignat
Crăciunul înseamnă miros de cetină, colinde şi cadouri, dar şi mese îmbelşugate. Iar pentru români nu există sărbătoare de iarnă fără preparate din carne de porc. În satul Isverna, din judeţul Mehedinţi, sătenii nu au mai avut răbdare să aştepte Ignatul, aşa că au furat startul şi au tăiat porcul. Iar sacrificarea lui Ghiţă vine la pachet, bineînţeles, cu delicioasa pomană a porcului.
Constantin Gheorghescu: Îl curăţăm de păr şi negreala asta ca să rămână curat. Să fie şoricul bun. După ce-l curăţăm, îl spălăm cu apă, rămâne curat. Şi gata, şoricul e bun de mâncat.
Nici bine n-au cântat cocoşii că gospodarii din Isverna l-au şi sacrificat pe Ghiţă, un porc de 150 de kilograme.
Constantin Gheorghescu: Demult se pârlea cu paie, cine avea, cine nu, cu feriga, pe la noi prin zona de munte. Era mult mai gustos. După ce s-a pârlit îl facem alb pecum zăpada, iar apoi îl deschidem: șuncă, muscheţii, cu tot cu oase. Urmează pomana porcului, bineînţeles.
O parte din carne ajunge la congelatoare, alta este folosită la cârnaţi sau afumată cu lemn de fag, iar grăsimea ajunge untură, pe care gospodinele o folosesc pentru diverse preparate.
Constantin Gheorghescu: Păstrăm tradiţia de Crăciun. Pregătim caltaboşul. Pregătim cârnaţii.
Indiferent de vremea de afară, toată lumea se strânge în jurul porcului, cu un pahar de vin fiert, pentru a se bucura de această tradiţie moştenită din moși strămoşi.
Constantin Gheorghescu: Aşa-i tradiţia la noi, cu un un rachiu fiert, un vin fiert, iar apoi o masă bogată.
Conform tradiției, Ignatul este ziua în care se taie porcul pentru Crăciun! Treaba începe dis-de-dimineaţă şi se termină abia spre seară, atunci când preparatele din carne sunt gata. În această perioadă, în aproape fiecare gospodărie se taie câte un porc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰