Imagini exclusive cu exploziile din portul Izmail, după atacurile Rusiei. "Nu cred aşa ceva. Ce căldură a venit!"
Rusia bombardează din nou Ucraina, la doi paşi de România. Trupele lui Putin au atacat cu drone oraşul Izmail, un port-cheie din care grânele din ţara vecină sunt transportate cu barje spre Constanţa. Mai multe depozite de combustibil şi silozuri au fost distruse iar incendiile izbucnite nu au putut fi stinse nici măcar după 12 ore. În miezul zilei, echipa Observator a surprins o explozie uriaşă în timp ce filma pe Dunăre. Preşedintele Klaus Iohannis consideră acţiunea militară a Moscovei drept crimă de război.
De Bianca Iacob la 02.08.2023, 19:16Deflagraţia surprinsă de echipa Observator, la o aruncătură de băţ de malul românesc, este urmarea atacurilor ruseşti de azi-noapte. În jurul orei 2, dronele au luat la ţintă infrastructura portuară din Izmail. Mai mulţi marinari români au fost martorii loviturilor aeriene executate de armata lui Putin. "Eram cu vaporul la încărcat, a bubuit la 10 metri de mine. Lângă mine era o rafinărie, ceva de genul, cu petrol, ţiţei, nu ştiu ce era acolo, au dat în ea. Aproximativ la două minute după prima a venit şi a doua, a căzut aproape de noi", a declarat Georgian Florea, marinar român.
Dronele au fost lansate din Crimeea
Dronele au fost lansate din Crimeea şi au venit la câteva ore după ce trei nave străine au spart blocada rusă şi au plecat din regiunea Odesa către Ismail încărcate cu cereale. Aflat la doar 15 km de Tulcea, portul ucrainean a devenit principalul punct de plecare al grânelor, după ce Moscova s-a retras din acordul pentru exportul lor pe Marea Neagră, în urmă cu o lună. "Într-o oră au venit toate, 11-12, oricum au fost foarte, foarte multe. Chiar aproape de pontonul nostru, aproape aproape să ne lovească a treia. Nici nu mai puteam să vorbesc. Au căzut la 20 de metri de noi. Nu, nu, nu mă mai întorc în zona aia. Când vezi aşa ceva lângă tine, îţi schimbi radical ideile", a declarat Georgian Florea, marinar român.
La amiază, o bucată bună din port era încă în flăcări. "Acum arde acolo unde este rezervorul de benzină şi de motorină. arde şi nu poate să stingă. Toate sunt distruse", spune Elena, o ucraineancă pe care atacul a prins-o în port. Este a doua săptămână când dronele iraniene lansate de Rusia lovesc aproape de România. Pe 24 iulie, vizat a fost portul Reni. O navă românească a fost atunci avariată. Experţii militari cred că provocarea Rusiei la adresa unui stat NATO este intenţionată. "Pentru a doua oară, România este supusă unei presiuni extraordinare. Nu fac altceva decât să forteze o decizie politică sau politico-militară pentru a reveni la acordul cu cereale. Limita pentru mine în acest moment ar fi lovirea unor nave civile cu alimente, cu grâne care se află sub alt pavilion decât cel al Ucrainei", a declarat Cristian Barbu, general în rezervă.
Şeful statului, într-o postare pe Twitter, cataloghează atacurile drept crime de război. Deşi dronele au căzut la graniţele României, ministerul apărării susţine că nu a identificat ameninţări directe militare la adresa ţării noastre. Fiecare centimetru este monitorizat. NATO anunţa săptămâna trecută după atacul de la Reni că la Marea Neagră vor creşte acţiunile de monitorizare cu drone şi avioane. asta pentru a descuraja oricare agresiune împotriva teritoriului aliat.