În apa de la robinet din Câmpina ar fi ajuns leșuri de animale. Un mesaj RO-Alert greşit i-a expus şi mai mult pe localnici riscurilor de îmbolnăvire
E alertă în Câmpina: zeci de copii şi adulţi au ajuns la spital după ce au băut apă de la robinet. Autorităţile confirmă că apa e contaminată cu o bacterie periculoasă, clostridium, care poate duce inclusiv la deces. Se fac trei anchete simultan pentru a afla sursa contaminării. Ar fi vorba de animale moarte aruncate în apă, potrivit primelor indicii. În timp ce oamenii au golit magazinele de apă, autorităţile se încurcă în explicaţii.
De Mădălina Chiţac la 14.08.2021, 19:56Spitalul din Câmpina e plin de copii şi părinţi cu probleme digestive. Oamenii dau vina pe apa de la robinet. Mama unui copil: ”E plin spitalul de copii cu vărsături. A spus că din cauza apei. M-am speriat foarte rău pentru că vomita de nu mai putea să respire. I-am făcut piure cu apă normală de la pompă şi a mâncat porumb fiert cu apă de la pompă. Am ajuns la spital cu el. M-a ţinut 3, 4 ore pentru că a trebuit să vină alţii în locul meu în salon. A zis că e o bacterie din apă, mi-a spus să nu mai folosesc apa de la robinet”.
De altfel, seara trecută, toţi locuitorii din Câmpina au primit pe telefin un mesaj RO-ALERT prin care sunt anunţaţi că apa de la robinet NU e potabilă din cauza unei avarii.
Localnică: ”Aseară am consumat apă dar până au dat ei anunţul ce să facem?”
Localnică: ”Când primeşti un asemenea de mesaj îţi pui semne de întrebare. Nu mai consumi apa pentru sănătate. Şi în pandemie”.
- Alertă în Câmpina: oamenii, fără apă potabilă. DSP spune că poate fi consumată dacă este fiartă timp de 10...
- Mesaj Ro-Alert pentru apă nepotabilă în Câmpina. Primar: ”Nu folosiți apa de la robinet pentru băut şi...
- Doi frățiori de 2 ani, gemeni, au murit după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploiești
Mesajul RO ALERT conţine însă o gravă eroare. În oraş nu era o avarie. DSP Prahova descoperise în urma analizelor că apa care curge la robinet este infestată cu o bacterie periculoasă, chiar mortală - Clostridium dificile.
Călin Tiu, manager Spitalul din Câmpina: ”Ca simptom dominant este diareea, o diaree greu de controlat şi invalidantă. Are un impact major, traumatic putând da mortalitate ridicată mai ales la persoanele cu putere de apărare mai mică”.
Mesajul RO-Alert anunța în mod eronat o avarie
Poliţia cercetează acum posibila cauză a apariţiei bacteriei. Una din ipoteze este că în apă ar fi ajuns animale moarte.
Alin Moldoveanu, primarul oraşului Câmpina: ”Leşuri de animale, da. Este şi asta o variantă”.
Autorităţile se încurcă în explicaţii.
Reporter Observator: ”În mesajul RO Alert scria că e vorba de o avarie, nu că e vorba de o bacterie. Care este explicaţia?”
Alin Moldoveanu, primarul oraşului Câmpina: ”Pesemne asta este politica pe care ISU o aplică. Noi. legătura se ţine între DSP, operatorul de apă şi ISU”.
Iar joaca cu sănătatatea oamenilor continuă. Într-o postare pe Facebook primarul le transmtea asearaă celor peste 30 de mii de locuitori din oraş că la recomandarea DSP Prahova, apa poate fi consumată după 10 minute de fierbere și apoi răcire. Dimineaţă nu mai era aşa.
Alin Moldoveanu, primarul oraşului Câmpina: ”Aştept un răspuns scris din partea DSP-ului foarte curând să ne confirme dacă apa într-adevăr poate fi consumată după o fierbere de minim 10 minute”.
Rezervoare cu apă potabilă, amplasate pe străzile din Câmpina
Mădălina Chiţac, reporter Observator: ”În Câmpina în mai multe zone au fost montate astfel de rezervoare unde există apă potabilă aşa că până nu ştim cert dacă apa de la robinet este sau nu bună, oamenii pot veni aici pentru a-şi lua apă de băut sau pentru gătit”
Liviu Ilasi, director general companie apa: ”În analizele noastre, această bacterie nu există. Dar noi nu am prelevat proba din acelaşi loc de unde a prelevat-o DSP-ul. DSP-ul a luat această probă dintr-un punct de pe reţeaua de transport”.
Pe seară a devenit oficial: apa de la robinet nu e bună, apa fiartă e bună. Inspectorii sanitari au prelevat noi probe din apă. Rezultatele vor veni cel mai devreme luni. Până atunci, locuitorii trebuie să cumpere apă la pet.