Antena LIVE

Curs valutar

Video

Industria agro-alimentară, la un nou nivel: În viitor, vom putea mânca carne sau ouă produse în laborator

Știința duce industria agro-alimentară la un nou nivel. Biologia celulară ne va permite, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, să consumăm carne, ouă și alte proteine, produse în laborator. Specialiștii prezenți la conferința INOVALIMENT, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu au dezbătut avantajele și dezavantajele alimentelor provenite din agricultura celulară. În fața noilor tehnologii, consumatorii privesc, încă, cu scepticism, acest tip de alimente.

De la 17.07.2022, 09:05

Oamenii de știință au reușit până acum să creeze carne, ouă și chiar lapte cu ajutorul celulelor stem. Principalele beneficii ale alimentelor artificiale sunt legate de controlul nutrienților, dar și de nivelul scăzut de poluare a mediului.

Vom mânca carne sau ouă produse în laborator

Lăcrămioara Frăsineanu - manager proiect Senatul Științific: Agricultura celulară își face loc timid, dar sigur, în alimentația viitorului. Produsele celulare pot deveni opțiuni viabile pentru consumatori, în viitor. Cât de sigure sunt ele pentru sănătatea umană, care vor fi normele de reglementare în acest sector, vom încerca să răspundem în conferința de astăzi.

Pe lângă alimentele tradiționale provenite de la animale sau din culturi de pământ, consumatorii din întreaga lume, vor avea acces, în viitor, la produse din agricultura celulară. Singapore este primul stat din lume, care a creat un cadru legal și a autorizat producția și comercializarea unui produs provenit din cultura celulară.

Pe acelaşi subiect

Dintre statele europene este singura țară care a investit, în acest an, 60 de milioane de euro, pentru a finanța cercetarea, start-up-urile care aleg acest segment de dezvoltare. Tot aici s-a creat și prima asociație de agricultură celulară. Deși alimentele produse în laborator sunt controlate din punct de vedere nutrițional, rămâne întrebarea legată de efectul lor asupra sănătății, pe termen lung.

Dr. Konrád Szallós-Farkas – Societatea de Medicina Stilului de Viață: Perspectivele din punct de vedere ecologic, cred că va fi o industrie care va fi mai putin  intensivă, din punct de vedere al  resurselor, dar din punct de vedere medical, îngrijorarea mea este că anumite probleme de sănătate vor fi încă prezente.

Cercetătorii iau în calcul și reticența consumatorului față de aceste produse noi și consideră că, prin educație, această barieră va putea fi depășită, în timp.

Prof. Univ. Dr. Nicoleta Stănciuc - Prodecan, FSIA Galați: Probabil va exista o rezistență, foarte multe întrebări, iar gradul ce acceptabilitate va depinde de aspectele tehnologice, dar poate, mai ales, de cele economice.

Prof. Univ. Irina Matran - UMF George Palade Tg. Mureș: Pe viitor nu avem de ce să ne temem. În UE și în alte țări din lume există reglementări în ceea ce privește autorizarea elementelor noi și se face pe baza unor studii științifice bine fundamentate. O dată ce exsită autorizație înseamnă că e sigur pentru noi, consumatorii finali.

Conferințele din cadrul Programului INOVALIMENT, organizat de Fundația Dan Voiculescu, în parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj au ca scop educarea publicului larg în ceea ce privește transformarea sistemului alimentar.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

fundatia dan voiculescu carne oua
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în...
Fanatik.ro
Publicat 16.09.2024
Hyperloop, sistemul de transport care promite viteze de 700 km/h. Test efectuat cu...
spotmedia.ro
Publicat 11.09.2024
Cum sunt influențate ZODIILE de sezonul ECLIPSELOR 2024. Transformări în plan...
Gandul
Publicat 16.09.2024
Cine-i vinovat de inundațiile din sudul Moldovei. Autoritățile și localnicii...
Adevărul
Publicat 16.09.2024
E scandal între ispita Mădălina și Dani Ungureanu de la Insula Iubirii. Ce...
A1
Publicat 15.09.2024
Horoscopul zilei de 17 septembrie 2024. Balanțele se simt iubite. Află ce se...
CaTine
Publicat 16.09.2024
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost...
spynews.ro
Publicat 16.09.2024
Soția regretatului Gigi Mulțescu dă vina pe vaccinul anti-COVID pentru...
GSP
Publicat 16.09.2024
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o...
Click.ro
Publicat 16.09.2024
Fenomenul astronomic care va schimba cerul. Ce se va întâmpla pe 17 septembrie
Useit
Publicat 16.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit...
Redacţia.ro
Publicat 16.09.2024
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme...
libertatea.ro
Publicat 16.09.2024
Lady Gaga le-a răspuns celor care i-au spus că „nu va fi niciodată...
ZU
Publicat 16.09.2024
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să...
Hello taste
Publicat 15.09.2024
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Deparinti
Publicat 16.09.2024
Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din...
ziare.com
Publicat 16.09.2024
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie...
Happy
Publicat 16.09.2024
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această...
Medicool
Publicat 16.09.2024
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce...
orangesport.ro
Publicat 13.09.2024