Inginerii, tot mai căutați pe piața muncii chiar și în pandemie
Angajatorii au mare nevoie de ingieri, chiar şi în pandemie iar asta a facut ca 80 la sută dintre tinerii care au absolvit Universitatea Politehnică din Timişoara, în anul 2019, sa isi găsească un loc de muncă. Studiile realizate de Universitate arată că rata de angajabilitate tinde spre 90% dacă aceştia se înscriu şi la masterat.
De Iulia Pop la 14.03.2021, 19:19- 80% dintre tinerii care au devenit ingineri în 2019 și-au găsit un loc de muncă.
Alexandru a terminat anul trecut Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica, din Timișoara. Și-a găsit rapid un job în domeniu, chiar dacă în CV nu avea decât experiența acumulată în facultate.
Alexandru Iliescu: ”Experienţa minimă pe care ţi-o dă facultatea în câmpul muncii m-a ajutat să-mi găsesc un job, chiar şi într-o perioadă nu chiar normală”.
Potrivit unui studiu realizat de Politehnica din Timișoara, piaţa muncii cere în continuare ingineri. Cei mai căutați sunt absolvenții din domeniile Construcții, Mecanică, Inginerie Chimică, Inginerie Electrică și Energetică sau IT, care au finalizat studiile în 2019 și care s-au încadrat pe piața muncii până la data de 31 dec. 2020.
Date culese de Registrul General de Evidență a Salariaților arată că 80% dintre tinerii care au devenit ingineri în 2019 și-au găsit un loc de muncă. Cifra este cu doar 3% mai mică față de generația anterioară. Pe de altă parte, rata de angajare a celor care au finalizat un program de masterat în același an a ajuns la 89% - procentul fiind mai mare cu 4% în comparație cu anul precedent.
Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: ”Orice companie, fie că e de IT, că e de producție, are nevoie bineînțeles de ingineri. E o tendință care e la nivel global, nu doar în România”.
Surpriza vine din rândul absolvenţilor de la Construcții. Claudiu este student în anul III și este convins că a facut cea mai bună alegere.
Claudiu Sorin Țăran, student la Facultatea de Construcții: ”M-am interesat strict pe partea de angajabilitate dacă o să reușesc pe viitor să îmi găsesc un loc de muncă și văzând că cererea este foarte mare am zis DA asta o sa fac pe viitor”.
Datele furnizate de REVISAL arată că 64% dintre cei care vin să studieze în Timișoara şi obţin licenţa, rămân să lucreze acolo.