Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator din cel mai bine păzit loc al planetei: fabrica din SUA unde se produc avioanele F-35. România va plăti 6,5 mld. dolari pentru 32 de aeronave

România intenţionează să cumpere cele mai performante avioane de luptă din lume pentru a se apăra. Echipa Observator a vizitat în exclusivitate fabrica din Statele Unite unde se produc avioanele F-35 de ultimă generaţie. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 01.05.2024, 23:42

Vezi și

Observator a ajuns în fabrica de super-avioane din Forth Worth, Texas. Aici, se lucrează la capacitate maximă, după cum a cerut chiar Pentagonul.

F35 este considerat cel mai performant avion din lume

În fiecare an, de acum încolo, vor fi construite 156 de aeronave din noul model.

"De ce este F35 un avion de ultimă generaţie? În primul rând, este construit astfel încât să fie invizibil pentru majoritatea radarelor. În partea din faţă are un mecanism de ultimă generație de camere și senzori, dar şi un sistem optic de ochire performant. Alte camere sunt montate pe fuzelaj, în mai multe locuri și au rolul să detecteze eventuale rachete lansate de inamici. Pilotul poate astfel să le distrugă în timp util. Are un tun de calibrul 25 mm, ascuns în interior, capabil să tragă 300 de gloanțe. Și poate transporta multiple rachete care pot distruge ținte aeriene și terestre", transmite Cristi Popovici, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Până să domine cerul, piloții se pregătesc în simulator. 

Theodore "Dutch" Dyckman, pilot: Avionul este foarte uşor de pilotat. Toată tehnologia care este pusă în cască, nu am un afișaj tradițional în aeronavă. Casca funcționează ca un display, instrumentul meu principal de navigație, îmi oferă informații de direcționare

Aproape 1.000 de avioane au ajuns până acum în 18 ţări de pe glob

Ultima care a semnat un contract este Cehia, în ianuarie. Urmează Grecia și România. 

Greg Day, director International Business Development: Ceea ce vă pot spune este că majoritatea clienților își primesc aeronavele inițiale de pe această linie de producție și intră în pregătirea inițială a pilotului. 

"La fabrica F-35 din Fort Worth Texas sunt 200 de linii de producție, unde avioanele de generaţia a 5-a se află în diferite faze de asamblare. Anual, aici, sunt fabricate peste 150 de aeronave de luptă. Durează între 15 și 23 de luni construcția unui avion", transmite Cristi Popovici, Observator.

6,5 miliarde de dolari ar urma să ne coste primul lot de 32 de avioane. Cea mai scumpă achiziţie din istoria ţării.

Generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO: Niciodată nu trebuie să te gândeşti doar simplist la mijlocul pe care vrei să-l cumperi, ci la doctrină, la logistică, la banii pe care-i ai, la cât trebuie să cheltuieşti, la ce ai putea să faci, la care sunt obiectivele tale politice.

"Recent ministrul Apărării, Angel Tilvar, a declarat că speră ca în acest an să fie semnat și contractul de achiziție, iar atunci vom ști exact și când va ajunge în România primul F35 care se construiește în această fabrică. Estimările neoficiale ar fi că primele aeronave de generația a 5-a ar sosi în România după 2030! Până atunci, ne bazăm doar pe escadrila de F16!", transmite Cristi Popovici, Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Evenimente » Reportaj Observator din cel mai bine păzit loc al planetei: fabrica din SUA unde se produc avioanele F-35. România va plăti 6,5 mld. dolari pentru 32 de aeronave