Antena Meniu Search
x

Video "Efectul Cîrstoiu" înainte de alegerile prezidenţiale. PSD şi PNL se îndreaptă spre o coliziune frontală: alegerile locale, test în cursa pentru Cotroceni

Cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale, PSD si PNL se confruntă cu efectul Cătălin Cîrstoiu. Surse Observator spun că cele două partide se îndreaptă spre o coliziune frontală la alegerile prezidenţiale. Caz în care Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă se vor lupta în toamnă pentru fotoliul ocupat de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 01.05.2024, 20:06

Vezi și

PSD și PNL și-au schimbat strategia după eșecul negocierilor pentru un candidat comun în Capitală. Sursele Observator spun că "Bucureștiul a fost un test de funcționare" pentru ideea unui candidat comun la prezidențiale. Iar în acest moment cele două partide ar fi abandonat acest scenariu. Surse de la vârful Coaliției spun că PSD și PNL se îndreaptă acum spre candidaturi separate la prezidențiale. Iar asta înseamnă că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor fi adversari la toamnă, în lupta pentru Palatul Cotroceni.

"Vom găsi calea cea dreaptă" - a fost mesajul transmis în partid de liderii PNL. 

Cristian Pîrvulescu, analist politic: S-a experimentat candidatul unic, independentul nu a mers, nu e sigur că va mai fi candidat unic la prezidențiale. Vor lua o decizie: dacă vor merge cu un candidat unic sau vor merge cu doi candidați. Dacă vor merge cu doi candidați relațiile dintre cele două partide se vor tensiona în mod natural. În Turul II candidatul PNL teoretic are șanse să obțină mai multe voturi decât candidatul PSD.

Surse din Modrogan spun că, în acest caz, PSD si PNL vor avea liste separate la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor.

Pe acelaşi subiect

Liberalii şi-au făcut şi planul de avarie

"Dacă e nevoie, refacem complet strategia" - spun sursele Observator. Liderii PNL iau în calcul și varianta în care ar rupe Alianța cu PSD. Un candidat comun pentru Cotroceni susținut de PNL și Dreapta Unită. Deocamdată e doar un plan de rezervă, o ipoteză analizată la vârful partidului. Liderii PNL nu exclud ideea, dar spun că ar fi greu de realizat. În ceea ce privește viitoarea guvernare, PNL are două opțiuni clare. Un guvern de Coaliție cu PSD rămâne varianta cea mai probabilă. Dar există și planul de avarie: o guvernare de Dreapta cu USR, PMP și Forța Dreptei. Totul depinde de scorul obținut la alegerile parlamentare.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: Românii sunt imprevizibili și nu își doresc prezidențiale liniștite. De exemplu, dacă PNL va ceda președinția și va prelua funcția de prim-ministru, relațiile se vor echilibra pentru că funcția de premier dă foarte multă forță.

Analiștii contactați de Observator spun că alegerile locale vor produce un efect de domino pe scena politică. 

Cristian Pîrvulescu, analist politic: Întreaga emoție politică a acestui an e concentrată pe alegerile prezidențiale, nu pe parlamentare. Alegerile locale vor influența alegerile prezidențiale până într-acolo încât pot impune candidații în Turul II de scrutin. Asta este dezavantajul lui Mircea Geoană care nu are un partid în spate.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc cel mai probabil pe 15 şi 29 septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » "Efectul Cîrstoiu" înainte de alegerile prezidenţiale. PSD şi PNL se îndreaptă spre o coliziune frontală: alegerile locale, test în cursa pentru Cotroceni