Interviu cu Ana Dumbravă, românca desemnată cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume. S-a apucat de gaming după ce s-a lăsat de fotbal
Când o joacă devine job, eşti un om împlinit. Asta simte astăzi Ana, o studentă de 23 de ani din Rădăuţi, care se laudă cu titlul de cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume. În spatele medaliilor şi cecurilor de mii de euro, sunt ani întregi de antrenamente. Ana vrea să inspire şi alte tinere să se alăture industriei de gaming, una dominată până de curând de băieţi.
De Mădălina Iacob la 18.01.2023, 20:45Ana Dumbravă: Numele meu este Ana Dumbravă, am 23 de ani, vin dintr-un orăşel mic pe nume Radauti, din judetul Suceava, si sunt jucatoare profesionista de Counter Strike. Primul jucător a fost împuşcat, avem primul ucis, al doilea, al treilea, al patrulea, pentru Ana! Vedeţi antrenorii, atât de fericiţi! Azi ma laud cu un premiu la care am visat foarte multi ani, de la inceputul carierei, cu premiul de cea mai bună jucatoare feminina de Counter Strike.
Ana, care e studentă la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, se transformă într-o ,,ucigaşă" cu sânge rece când porneşte calculatorul. Este expertă în Counter Strike Global Offensive, un joc de tip shooter. Face parte dintr-o echipă iar rolul său este de lunetist. De la distanţă, nu ratează aproape deloc.
Cu asemenea prestaţii, a câştigat campionatul internațional "Girl Gamer Festival" Dubai, în 2020. Anul trecut, a făcut legea la competiţiile din Dallas şi Valencia. Cel mai râvnit titlu, de cea mai bună jucătoare din lume, i-a fost acordat în cadrul unei gale desfășurate săptămâna trecută, în Stockholm, Suedia. În copilărie visa să joace fotbal profesionist, dar a fost nevoită să abandoneze acest sport.
La început i-a fost greu să înveţe Counter Strike, ba chiar îl detesta. Acum e uimită de cât de multe antrenamente poate să facă să nu îşi piardă reflexele.
- A băut 12 doze de energizant în 10 minute, ca să-şi impresioneze colegii de muncă. Pariul i-a fost aproape...
- Gamerii au testat echipamente militare la cel mai mare eveniment de jocuri video din ţară. Sute de pasionaţi s-au...
- Gaming-ul, de la joacă, la afacere. E-sportul va avea și propriul masterat, la Iași, anul viitor: Un sportiv...
Ana Dumbravă: Avem şi antrenor, şi psiholog, toate aceste persoane care ajută în sportul traditional. Arma noastră principală fiind creierul este dificil să te joci în stres.
Ana vrea ca în viitor să ghideze tinerii spre sporturile electronice şi să inspire cât mai multe fete din România să intre in industria gamingului.
Toma Nicolau, expert gaming: Industria de gaming din România este în creștere. Cele mai jucate jocuri sunt shooterele de tip Counter Strike, dar și simulatoarele sportive gen FIFA sau jocurile de aventură, cum ar fi GTA.
Mădălina Iacob, Reporter Observator: Dincolo de gamerii profesionisti, studiile arata ca avem 8 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care se joaca cel putin o data pe luna. Procentul fetelor il egalează pe cel al barbatior. Si timp ce bărbații preferă jocurile de tip aventură, shooter sau jocuri de rol, femeile preferă mai degrabă jocurile de tip Puzzle, Strategie și Arcade.
Conform aceluiaşi studiu, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 312 miloane de dolari, una dintre cele mai mari sume înregistrate într-un an.