Antena Meniu Search
x

Video Gaming-ul, de la joacă, la afacere. E-sportul va avea și propriul masterat, la Iași, anul viitor: Un sportiv profesionist poate câştiga şi zeci de mii de dolari

Vine un moment când joaca... nu mai e chiar joacă. Industria jocurilor video a luat o asemenea amploare în ultimii ani încât în domeniu există o adevărată ''piață a muncii'' și, implicit, o mare nevoie de specialiști în gaming. La nivel profesionist, un jucător bun poate câștiga si zeci de mii de dolari într-o singură zi, şi asta numai din donații primite de la cei care îl urmăresc. De anul viitor, E-sportul va avea și propriul masterat, la Iași.

de Redactia Observator

la 11.06.2022, 20:04

Vezi și

Pare o joacă, dar este un job full-time, cu un câștig care poate trece de 10.000 de dolari pe zi. Totul începe cu un calculator. Sebastian Șoroagă l-a primit pe primul acum 27 de ani. "A pornit totul din pasiune, dar eu sunt competitiv de fel si îmi dădea o satisfacție să fiu mai bun decat alții si asta mă făcea să mă joc. Eu am jucat 10 sezoane la cel mai înalt nivel într-un shooter şi, la momentul respectiv, fondul de premiere la un turneu era de maxim 1000 de euro. În ziua de astăzi, fondul de premiere la un turneu ajunge şi la 30 de milioane de euro", a declarat Sebastian Șoroagă, fost gamer.

La nivel mondial, industria de gaming şi e-sports ajunge la aproape 200 de miliarde de euro. La turneele mari, se pun la bătaie premii de peste 1,5 milioane de euro. România are în prezent cel puțin 600 de companii care lucrează în domeniul jocurilor video, cu peste 6000 de angajați. Suntem în top 10 la nivel european, dar domeniul nu este nici acum reglementat. "În România noi avem avantajul unei viteze la internet foarte bună față de alte țări, avem și mulți jucători şi s-au dezvoltat foarte mult şi comunităţile. Chiar sunt buni românii la jocuri, chiar sunt foarte buni. Susţinerea nu, nu. Asta e problema, de asta nu beneficiem de susținere și un cadru legal", a declarat Sebastian Șoroagă, fost gamer.

10 milioane de euro costă evenimentul organizat de municipalitate, însă veniturile sunt estimate la peste 40 de milioane

Mai ales că cei mai mulți bani vin din streaming. Donațiile și sponsorizările sunt greu de dat în lipsa unui cadru legal. "În afară sunt foarte multe gaming-house-uri unde se ia efectiv o casă şi locuiesc acolo împreună, au un manager, au un sponsor, au tot ce înseamnă cheltuielile asigurate la utilităţi, la mâncare, la cazare, la transport, absolut tot, și efectiv ei pot să se concentreze doar pe joc", a declarat Sebastian Șoroagă, fost gamer. Sergiu Bura a dezvoltat un proiect asemănător la Satu Mare, iar rezultatele nu au întârziat. Anul trecut, tinerii pe care-i pregăteşte au câștigat titlul de vicecampioni în Israel la Counter Strike, la Campionatul Mondial de Gaming. Un pas mic, într-o Românie care încă nu înțelege complet fenomenul gaming.

Și tocmai pentru că jocul pe calculator e, pentru tot mai mulţi, o muncă serioasă, apare și nevoia de specialiști cu acte în regulă. În țări precum Elveția și în mai multe state din Asia există deja programe de studiu acreditate și recunoscute la nivel internațional în e-sports. Din toamnă vom avea unul și la noi, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. "E un program care se va desfășura în limba engleză. Avem profesori de la administrarea afacerilor, de la drept, psihologie, informatică, educaţie fizică şi sport", a declarat prof. univ. dr. Teodora Roman, decan FEEA, UAIC Iași. La Iași va fi dezvoltat anul viitor și primul hub din România, odată cu găzduirea Campionatului Mondial de E-sport.

"Credem că e un eveniment care va aduce într-o atenţie publică în România ceea ce există deja, dar nu e vizibilă, e un sport care a cuprins întreaga planetă", a declarat Mihai Chirica, primar Iași. "Aproximăm că vom avea 1200 de jucători profesioniști cu licenţă care vor trece prin sesiuni de calificare şi precalificare şi încă 10-15.000 de oameni, fani, rude ale jucătorilor care vin să viziteze Iaşiul, din întreaga lume. Vorbim de jucători din piața asiatică, peninsula arabică, din SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, practic tot globul va avea reprezentanți aici, în Iași, în 2023. Nu vorbim de simple campionate, pentru că aceste campionate lasă şi ceva în urmă, o moştenire", a declarat Cristian Nistor, organizator. O moștenire și foarte mulți bani. Nu mai puțin de 10 milioane de euro costă evenimentul organizat de municipalitate, însă veniturile sunt estimate la peste 40 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » Gaming-ul, de la joacă, la afacere. E-sportul va avea și propriul masterat, la Iași, anul viitor: Un sportiv profesionist poate câştiga şi zeci de mii de dolari