Legume și fructe de import cu etichetă românească. Cum facem să nu ne lăsăm păcăliți în piețe și supermarketuri
Roşii turceşti, cu etichetă românească. Așa suntem înșelați în pieţe dar şi în unele supermarketuri. Autorităţile spun că dau amenzi pe bandă rulantă dar cantitatea de legume şi fructe care se vinde în această perioadă este uriaşă, iar neregulile sunt mai greu de depistat.
De Redactia Observator la 15.07.2021, 21:31Piaţa e locul în care clienţii caută mai ales produse româneşti, de la ţărani. ”Pe care-i cunosc, sunt sigură că vin cu produse românești. Restul nu prea, nu stiu”, ”Îmi par mai naturale astea din piață”.
Deşi legea spune ca atestatul de producător să fie la vedere, puţini sunt cei care îl arată de bunăvoie. Practica vânzării unor produse din import sub etichetă românească nu ar fi străină nici de unele supermarketuri. Autorităţile au descoperit astfel de nereguli în toată ţara. Numai în ultima perioadă au fost date sute de amenzi în valoare de peste 70 de mii de lei.
Client: ”E posibil să fi cumparat, să zica că sunt românești și de fapt să nu fi fost românelti. N-ai de unde să știi”.
Cât de periculoase pot fi unele legume care provin din import
- Fructele şi legumele indicate pentru consum în sezonul cald. La ce trebuie să fim atenţi atunci când le consumăm
- 50 de alerte alimentare emise de ANSVSA doar în ultima lună. Fructele şi legumele ţinute în soare, un adevărat...
- Investiție de 2 mil. € în sere pentru producerea roșiilor bio, în Timișoara: "Producem legume sănătoase pe...
Sorin Mierlea, președinte InfoCons: ”Periculozitatea produselor care vin din import, care este sub semnul întrebării prin contrabandă, și duce către zona aceasta de produse care n-au documente de proveniența, ceea ce înseamnă că pot să aibă în ele absolut orice”.
Agenţia Naţională Fitosanitară a analizat în această perioadă roşii, ardei, căpşuni şi cireşe.
Florentin Milea, Agenţia Naţională Fitosanitară: ”Suntem la un nr de 26 de probe la suta de mii de locuitori. Din probele analizate, nicio probă nu a avut depășiri de limite maxime admise”.
Cum recunoaștem fructele și legumele românești
Specialiştii spun că ar trebui să căutăm tarabe cu puţină marfă. Cu 5-6 tipuri de sortimente. Cei care au standuri bogate sunt, în cele mai multe cazuri, comercianţi care se aprovizionează de la angrouri de import.
Şerban Damian, medic nutriţionist: ”Noi ca simpli consumatori ne uitam în jur și vedem daca este curat, dacă este acoperit, care e temperatura ambientală”.
În continuare, în multe pieţe, legumele şi fructele sunt ţinute în continuare în condiţii impropririi. Spre exemplu, în această piaţă din Sectorul 1, lactatele şi ouăle se vând direct de pe tarabă.
Consumate, astfel de produse pot provoca grave toxiinfecţii alimentare.