Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Investiție de 2 mil. € în sere pentru producerea roșiilor bio, în Timișoara: "Producem legume sănătoase pe care să le mâncăm şi noi"

Sunt pline tarabele din pieţe de fructe şi legume prezentate ca fiind "bio". De cele mai multe ori, însă, această denumire ţine doar de marketing şi nu de felul în care sunt cultivate produsele. Mulţi producători nici nu ştiu măcar ce criterii trebuie să îndeplinească pentru ca marfa lor să poată primi această denumire. În Timişoara, un cultivator care chiar vrea să respecte normele, a investit în serele sale două milioane de euro.

de Iulia Pop

la 08.07.2021 , 08:53

"BIO", un cuvânt folosit la orice tarabă din piaţă. Pentru a fi cu adevărat bio, însă, nu trebuie folosiţi fertilizatori chimici, pesticide sau aditivi alimentari în procesul de cultivare. 

Vânzător: Când sunteţi răcită luaţi un algocalmin sau un paracetamol? Şi cu planta când e ceva, ne ducem la farmacia fitosanitară în comună. 

Mulţi pieţari nu pot face dovada că produsele lor sunt atât de naturale precum se laudă. 

Vezi și

Vânzător: Filmaţi acolo vedeţi certificat de înregistrare. 

Reporter: E certificat de producător, dar nu-i certificat de roşii bio. 

Vânzător: Adică cum?! Păi roşiile sunt bio, dacă sunt produse de noi, plantate de noi, de ce să nu fie bio? 

Pentru ca roşiile să fie cu adevărat bio, este nevoie de investiţii serioase şi ani de muncă. De la zumzetul din piaţă, ajungem la Şag, o localitate aflată la 12 kilometri de Timişoara. Pământul de aici a stat necultivat patru ani, tocmai ca să se cureţe complet de toate substanţele toxice. Ingrăşămintele folosite provin de la găini hrănite exclusiv cu hrană bio, iar în caz de nevoie, asupra plantelor se intervine cu substanțe care se obţin tot din plante. Se ocupă de ele Adrian Orza, un bănăţean care a investit două milioane de euro în serele sale, bani luaţi din fonduri europene. 

Adrian Orza, legumicultor: Am vrut să facem un loc unde să producem legume sănătoase pe care să le mâncăm şi noi. 

Cultivatorul se ocupă şi de producţie şi de procesare şi de distribuţie. 150 de tone de roşii ies anual din aceste sere. 

Adrian Orza: De ce bio? Pentru că orice altceva decât bio presupune folosirea unor substanţe care nu sunt naturale. 

Roşiile şi îngrăşămintele folosite sunt monitorizate de o firmă acreditată de Uniunea Europeană, care verifică calitatea lor. Astfel, clienţii au certitudinea că produsele sunt în concordanţă cu eticheta. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Investiție de 2 mil. € în sere pentru producerea roșiilor bio, în Timișoara: "Producem legume sănătoase pe care să le mâncăm şi noi"