Video Leguma ideală de iarnă cu care Iolanda a dat lovitura. Prima recoltă va ajunge în pieţe în ianuarie
Suntem în prag de iarnă, dar legumicultorii nu au luat pauză de la munca din solarii. Le pregătesc deja pentru verdețurile pe care le vor scoate în piețe peste numai două luni. Ceapa verde, spanacul ori salata verde au umplut deja solariile din Gorj. Deși producătorii s-au lovit de scumpiri când au cumpărat semințele, promit să mențină prețurile de anul trecut ca să nu-și piardă clienții.
"Alveola asta e de 104 celule. Noi am plantat în jur de 20 de mii de semințe. 15 mii le plantăm noi și 5 mii le avem de vânzare", ne spune un agricultor.
Laurențiu a umplut deja trei solarii cu salată verde. Deși temperaturile au fost negative pe timpul nopții, deocamdată nu a fost nevoie de pompele de căldură.
"Dublăm tavanul cu folie termică și o să punem încă un rând de agril, tunele cu agril care măresc temperatura și o să aibă peste 10 grade față de temperatura de afară. Sperăm că la începutul lunii februarie o să ieșim cu ea pe piață", povesteşte Laurențiu Mălăescu, producător.
Legumicultorii s-au lovit de scumpiri la semințe, turbă, alveole, dar promit să nu crească prețurile verdețurilor. Anul acesta, o salată a costat între 2,5 – 3 lei. Așa estimează producătorii că va fi și anul viitor.
- Leguma "de aur" care începe să fie cultivată şi în România. Cât costă acum kilogramul: pe vremuri, era şi 70...
- Leguma cu gust de mango şi papaya, cultivată într-o seră din Bucureşti. Cât costă
- Dacian a primit moştenire un teren agricol de la bunicul său şi a făcut avere la 22 de ani. Cu ce legumă a dat...
Primele roade la anului viitor
Solariile sunt pregătite cu trufandale și în zonele de sub munte. Aceste solarii din Novaci sunt pline cu spanac. După mulți ani în care a muncit pe câmpurile străinilor, doamna Iolanda s-a întors acasă, în Novaci, unde și-a înființat propriile solarii şi crește legume bio.
"E rezistentă, e planta ideală pentru a se face iarna. Mai târziu, prin ianuarie, ajunge la maturitate. După aceea, punem ceapă verde ca să avem de Paști", ne spune Iolanda Răscol, producător
Legumicultorii estimează că primele trufandale vor ajunge pe tarabele din piețe la finalul lunii ianuarie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰