Antena Meniu Search
x

Video 50 de alerte alimentare emise de ANSVSA doar în ultima lună. Fructele şi legumele ţinute în soare, un adevărat pericol pentru organism

Mare atenţie la ce cumpăraţi şi mai ales de unde. Inspectorii ANSVSA au descoperit în supermarketuri, dar şi în pieţe alimente expirate sau contaminate cu bacterii periculoase. Doar în ultima lună, au emis 50 de alerte alimentare.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 11.07.2021, 20:26

Vezi și

"Rezistă domnişoară. Cum rezistăm şi noi, rezistă şi ele!", spune un producător. Este părerea unanimă a vânzătorilor din pieţele de legume şi fructe. Inspectorii ANSVSA îi contrazic. Deşi temperaturile din ultima lună au depăşit cu mult 35 de grade Celsius, produsele din pieţe sunt expuse direct sub razele soarelui. Condiţiile nepotrivite de depozitare şi vânzare au dus la contaminarea lor cu salmonela, listeria sau alte bacterii. Toată lumea are de pierdut, şi cumpărătorii, dar şi producătorii.

"Se strică, cu căldura asta, cu temperatura asta se strică foarte repede. Zilnic aşa, 15-16 kilograme dăm afară. Mult. Enorm de mult", spune un alt producător. Din totalul produselor care ajung în pieţe, aproximativ 30% dintre ele se pierd din cauza caniculei. Asta inseamna ca un producator ajunge să arunce la gunoi în fiecare zi aproape 20 de kg de fructe şi legume. Singura soluţie pentru producători sunt umbrele. Iar pentru cumpărători - să meargă dimineaţa la piaţă sau la supermarket.

Cum recunoaştem, totuşi, o legumă care ne-ar putea îmbolnăvi? "Vedem că nu sunt suficient de tari, trebuie să le vedem consistenţa. Putem ruga să ne taie o roşie producatorul", a declarat Anca Hâncu, medic nutriţionist. Alt oraş, aceleaşi pericole sub soarele arzător. Într-un depozit din Craiova, paleţii cu băuturi răcoritoare, apă sau bere sunt depozitate direct sub cerul liber.

Protecţia consumatorului spune clar că vânzătorii sunt obligaţi să păstreze produsele comercializate la temperatura recomandată de producător. Potrivit specialiştilor, anumite substanţe din compoziţia băuturilor se pot modifica la căldură şi devin periculoase. Iar lactatele, ouăle sau alte alimente uşor perisabile sunt şi ele o ameninţare pentru sănătate, dacă sunt vândute în spaţii neautorizate. ANSVSA a emis în ultima lună 50 de alerte alimentare şi a retras de pe piaţă tone de alimente. Au şi dat amenzi de peste o sută de mii de lei.

"Au fost doar în luna iunie 35 de tone de alimente neconforme retrase de pe piaţă", spune Mihai Ponea, director al Direcţiei de Siguranţă Alimentară. Pe toată perioada verii, inspectorii vor face şi mai multe controale, în special la comercianţii de pe litoral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » 50 de alerte alimentare emise de ANSVSA doar în ultima lună. Fructele şi legumele ţinute în soare, un adevărat pericol pentru organism