Manifest pentru schimbarea ''la faţă'' a râului Dâmboviţa. Oamenii au ieşit cu bărcile şi caiacele pe un traseu de 3 kilometri
Râul Dâmboviţa a fost cucerit astăzi de oameni, care s-au putut plimba cu caiacele sau bărcile pe un traseu de 3 kilometri. Tot drumul reprezintă un manifest faţă de ceea ce ar putea fi râul Dâmboviţa pentru Bucureşti, însă nu este: un pol de distracţie şi un loc unde viitorii canotori să se poată antrena.
De Redactia Observator la 17.09.2022, 20:19Bărci cu vâsle, canotci, plăci şi caiace au fost scoase la apă pe râul Dâmboviţa. Traseul a fost mai lung ca altă dată: aproape 3 kilometri.
Teodor Frolu, vicepreşedinte Asociaţia Ivan Patzaichin: Niciodată nu am făcut un astfel de traseu. Deci e o premieră. Astăzi, provocarea este să traversăm cu barcile peste cele două stăvilare. Am construit o scară cu ponton de o parte şi de cealaltă, deci va trebui să luăm pe braţe bărcile.
Proiectul a fost iniţiat de marele sportiv Ivan Patzaichin care visa să redea râul bucureştenilor.
''Avem de gând să vaslim. Ceea ce facem de mai bine de 10 ani de când Ivan ne-a inoculat microbul. Şi acum vrem să demonstrăm că și pe Dâmbovița se poate vâsli, cu puțină bunăvoință.''
- "Are apa o energie anume". Locul din România care oferă experienţe "terapeutice", de neuitat, la preţuri reduse
- Record absolut: doi sportivi români au străbătut Dunărea în caiac, de la izvor până la vărsare, în doar 24...
- O altfel de aventură pe litoral! Cu caiacul pe lacul Limanu din Mangalia: "Plimbările îţi permit să vezi natura...
Pentru că râul Dâmboviţa are denivelări a fost nevoie de construirea unor mici poduri pentru coborârea bărcilor astfel încât traseul să fie mai lung.
În timp ce unii visează să se plimbe zilnic în caiac pe Dâmvoviţa, altora le-ar plăcea să ajungă cu barca la serviciu.
Teodor Frolu, vicepreşedinte Asociaţia Ivan Patzaichin: Mesajul e simplu: haideți să o facem mult mai vie, să fie mult mai accesibilă pentru oameni. Să redevină un loc viu, un loc atractiv de care să fim mândri.
''Păcat că sunt stăvilarele astea şi nu poţi să te duci la serviciu cu barca.
Cum ar fi?
Perfect ar fi. Frumos!''
Viorel Gheorghe, membru Asociaţia Ivan Patzaichin: Trebuie să înţeleagă autoritățile că accesul pe apă trebuie să fie mai facil. Cred că dacă ar fi mai facil totul accesul la apă, ați vedea mult mai mult bărci pe apă.
Oamenii au ieşit cu bărcile şi caiacele pe un traseu de 3 kilometri
A fost nevoie de zeci de aprobări din partea autorităţilor care administrează râul Dâmboviţa ca plimbarea de astăzi să aibă loc. La eveniment au venit şi canotori care au adus medalii României.
Georgeta Andronache, multiplu laureată cu aur la canotaj: O să-i susțin ca de fiecare dată. Faptul că încercăm să atragem copii către sport, să ne aducem aminte de Ivan, de marele Ivan, mi-aș dori să fie cât mai multă lume astăzi aici.
''Ar fi bine cel puțin în zona asta să fie mai multă lume care să profite de apa din mijlocul orașului.''
Sute de caiacişti au străbătut astăzi şi alte ape ale României în memoria lui Ivan Patzaichin. Peste 100 de caiace au trecut prin ecluza din Cernavodă pe Canalul Dunare Marea Neagra.