Nicuşor Dan: Imobilele cu bulină ar putea fi consolidate în 10 ani. Există o uriaşă corupţie în zona de construire
În decurs de zece ani, clădirile cu risc seismic din Bucureşti ar putea fi consolidate, estimează Nicuşor Dan. În contextul tragediei din Turcia, primarul general al Capitalei a declarat că în România există o ''uriaşă corupţie'' în zona de construire.
De Redactia Observator la 13.02.2023, 13:27Potrivit primarului Nicuşor Dan, legislaţia care vizează consolidarea clădirilor a fost îmbunătăţită, dar obţinerea acordului tuturor proprietarilor reprezintă în continuare o "dificultate", mai ales atunci când este vorba despre blocuri cu multe apartamente.
"În primul rând, de asta am dat drumul în masă la sute mii de metri pătraţi de expertizare, noi trebuie să ajungem să avem o situaţie reală a ceea ce este de consolidat. Dacă există banii şi faptul că statul român are această voinţă de a finanţa tot ce înseamnă consolidare, probabil, cum se întâmplă în administraţie, lucrurile decurg relativ lent, până lumea învaţă, până lumea începe să aibă încredere, probabil că o să ajungem şi noi, în condiţiile în care finanţarea există, să avem de ordinul sutelor de clădiri consolidate pe an. Şi, atunci, putem să ne gândim la un interval de 10 ani", a susţinut Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
Nicuşor Dan a estimat că, în perioada următoare, ar putea începe lucrările de consolidare pentru cel puţin două blocuri mari.
"Aici este o problemă care vine de la nivel central - faptul că, pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare, trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Deci, dacă ai un bloc mare, în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari. De aici vine dificultatea pentru care nu sunt aşa de multe aplicaţii cum ne-am fi dorit. Adică, noi suntem un intermediar între asociaţia de proprietari şi minister. Facem toate eforturile să avem aplicaţii pe care să le ducem la minister, dar, acolo unde sunt blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă, din păcate, este mică", a explicat el.
- Imagini înfricoșătoare filmate de camere în Kahramanmaraş arată forța incredibilă cu care a lovit cutremurul...
- Ce blocuri sunt mai rezistente, cele noi sau cele construite după 1977? Experţii dau un răspuns clar la o mare...
- 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur, construite fără certificate de siguranță. Cu doar o...
Totodată, primarul general a admis că oamenii nu au încredere în programele de consolidare, ca urmare a modului în care au fost realizate acestea în ultimii 20 de ani. "Oamenii, să o spun foarte direct, nu au încredere în programele de consolidare, din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani cel puţin, de când Primăria spune că îi ajută şi nu îi ajută", a declarat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan: Există o uriaşă corupţie în zona de construire
Primarul general a transmis că în România nu există o lege de amnistie a construcţiilor, aşa cum există în Turcia, dar numeroase autorizaţii de construire contestate de către vecini ajung să fie declarate nelegale de către instanţe. El a menţionat că Primăria pierde cam jumătate din procesele de acest tip, în baza autorizaţiilor emise de administraţii anterioare.
"Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii cel puţin 15 ani, după cunoştinţele mele, poate şi mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la Primărie şi legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, adică nu a existat o astfel de lege de amnistie. Însă, există nenumărate... Ca să vă dau un exemplu, pe autorizaţiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administraţiile anterioare, un proces din două îl pierdem, în sensul că instanţa spune că autorizaţia este nelegală", a precizat edilul.
Nicuşor Dan a adăugat că o construcţie, chiar dacă nu respectă prevederile în vigoare, ajunge să intre în circuitul civil în cazul în care nu este contestată.
"Deci, gradul de nelegalitate - etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e sobsol, ci e etaj, mansardă cu două etaje - gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri, atât timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Adică Primăria a dat autorizaţia nelegală, tot Primăria a făcut procesul-verbal de recepţie şi tot Primăria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe", a explicat primarul general.
Primarul general: Pentru prima dată, administraţia a respins zeci de cereri de certificat de edificare
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, luni, că actuala administraţie a respins "zeci" de cereri de certificat de edificare, în condiţiile în care autorizaţiile prevedeau etaje în plus sau locuri de parcare insuficiente.
"Pentru prima oară, această administraţie a respins zeci de cereri de certificat de edificare. Certificatul de edificare este ultimul act prin care o construcţie intră în Cartea funciară şi, în baza căruia, proprietarul, mai departe, poate să vândă apartamente. Deci am constatat nenumărate situaţii de autorizaţii care prevăd etaje în plus, autorizaţii care nu prevăd suficiente locuri de parcare. Am avut o autorizaţie care prevedea loc de parcare la intrarea în scară, pe care evident că am respins-o. Deci este o neregularitate generalizată, care a profitat, pe de o parte, de funcţionari din primării, pe de altă parte, de lipsa de interes a Inspectoratului de Stat în Construcţii", a declarat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.