Antena Meniu Search
x

Video Soluţia care ar putea salva vieţi în România, în caz de cutremur major: "O cutie magică cu de toate"

Cutremurele din Turcia şi Siria au readus în discuţie nivelul de pregătire a României în cazul unui seism de asemenea magnitudine. În acest sens, ministrul de Interne Lucian Bode a dat asigurări că suntem mult mai bine pregătiţi pentru o catastrofă, decât eram în urmă cu 7 ani. La Iaşi s-a deschis joi un poligon pentru antrenarea salvatorilor, iar în fiecare judeţ din ţară există containere cu echipamente şi echipaje pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. 

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 17:28

Vezi și

Două containere pentru riscuri mutiple se găsesc în Cluj. Ambele sunt dotate cu toate echipamentele necesare salvatorilor pentru a interveni în diferite situaţii de urgenţă, dar şi cu aparatură de ultimă generaţie. "Containerul multirisc e foarte complex. Are accesorii de prim-ajutor, accesorii şi scule pentru stabilizat, tăiat şi demolat şi aceste echipamente, motofierăstrău", arată Dan Ember, ISU Cluj.

România se pregăteşte în caz de cutremur

"Toţi pompierii de pe tura de seriviciu sunt instruiţi să folosească toate echipamentele cu care este dotat un container multirisc. Printre ele şi un aparat cu senzori seismici şi o cameră folosită special pentru căutarea pers prinse sub dărâmături", spune Alex Prunean, reporter Observator. "Orice mişcare mică este imediat depistată şi poate să fie auzită prin căşti. Are şi sistem de căşti", a precizat Raed Arafat, şeful DSU.

Cinci containere ISU se găsesc şi în judeţul Maramureş. "Poate fi folosit atât la salvările de la înălţime de către alpinişti, cât şi la tăieri, consolidări de maluri şi generare de curent şi descarcerare", a declarat Radu Bodea, ISU Maramureş.

Pe acelaşi subiect

Şi în Iaşi, salvatorii au la dispoziţie containere pentru situaţii de urgenţă. "Este o cutie magică cu de toate, pentru că pe el avem echipamente care ne ajută", susţine Ivașcu Ciprian, ISU Iaşi. "Aici sunt măşti. Fiecare aparat e cu două măşti, atât pentru salvator cât şi pentru victima ce urmează a fi salvată", arată el. 90 de containere pentru intervenţii de urgenţă sunt în toată ţara.

​Poligon de 4 milioane de euro, inaugurat la Iaşi

Astăzi, în Iaşi a fost inaugurat şi primul poligon din ţară pentru pregătire în situaţii de urgenţă. În acest centru se vor instrui anual sute de salvatori din România şi Republica Moldova. "Iată că România a devenit furnizor de protecţie civilă la nivel european. Niciodată nu putem spune că suntem 100% pregătiţi în situaţii-catastrofe, aşa cum am văzut în Turcia în urmă cu câteva zile, dar România e mult mai pregătită în raport cu ceea e puteam să oferim în 2007", a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Poligonul a costat 4 milioane de euro, din bani europeni, iar astfel de proiecte vor fi dezvoltate şi în alte localităţi. Peste un miliard de euro, din fonduri europene, au intrat în ultimii ani în dotări, echipamente, autospeciale şi în pregătirea salvatorilor români. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Soluţia care ar putea salva vieţi în România, în caz de cutremur major: "O cutie magică cu de toate"