Noi detalii din ancheta deschisă după uciderea ursului Arthur, în România, de prinţul Emanuel Liechtenstein
O aprobare de împuşcare primită şi păstrată la sertar până în ziua venirii prinţului din Lichtenstein la vânătoare în România. Surse Observator spun că e una dintre concluziile controlului făcut în cazul uciderii lui Arthur. În plus, am aflat că documentele de după ucidere sunt incomplete.
De Corina Matlinschi la 10.05.2021, 20:38Raportul urmează să ajungă pe masa procurorilor, iar DNA verifică un posibil abuz în serviciu.
Justificare pentru necesitatea împuşcării ursului
Pe 17 februarie se primeşte ordinul de derogare pentru un urs. De pe 19 februarie până pe 11 martie, animalul sălbatic a fost monitorizat zilnic şi tot zilnic ar fi fost observat cum coboară aproape de casele localnicilor în căutare de hrană. Aceasta e justificarea pentru necesitatea împuşcării. Însă nu una imediată. Derogarea a fost pusă în aplicare după 21 de zile - spun surse Observator. Adică în data de 12 martie - Ziua în care ajunge din Austria prinţul Emanuel de Lichtenstein şi în care obţine autorizaţia de vânătoare individuală.
Markos Barna: "Dupa ce am primit autorizatia mediului am inceput sa cautam un vanator care e amator sa vaneze la noi"
- Ce se va întâmpla cu carnea ursului Arthur. Ministrul Mediului şi activiştii se contrazic: "Înseamnă că l-au...
- Imagini cu blana și craniul ursului Arthur. Ce a mai rămas din ”regele urșilor” din România
- Prinţul acuzat că l-a ucis pe Arthur se apără că ”a împușcat legal un urs periculos”. Ce spune despre...
"Şi cum ati intrat in legatura?"
"Un membru al asociatiei, nu stiu cum a ajuns, m a sunat ca vine un austriac"
"Pe capota masinii am completat toate documentele si a trecut cu paznicul de vanatoare, ca organizator de vanatoare la panda"
"A doua seara a reusit"
Activiştii de mediu văd însă altfel lucrurile.
Gabi Păun, Agent Green: "El nu a venit sa rezolve o problema a locuitorilor, a venit sa ia acasa un trofeu. Austria fiind pe lista galbena si fiind necesara carantinarea la intarre, printul avea voie sa stea 72 h si sa plece. Ori asta se putea face doar daca asociatia ii pregatea lui terenul. Sa il ademneasca pe Arthur la ora fixa, la loc fix pentru glont"
Corina Matlinschi, reporter Observator: "Mai departe este treaba procurorului de caz să vadă cine şi de ce a aşteptat 21 de zile până să emită ordinul de vânătoare în condiţiile în care ursul ar fi coborât zilnic în sat, aşa cum a spus asociaţia"
Nu ar fi fost însă singura problemă, spun surse Observator. Documentele de după împuşcare au fost incomplete şi nu au dovedit că ursul care punea în pericol oamenii era Arthur.
Corina Matlinschi, reporter Observator: "După recoltare, asociaţia a depus un raport la Agenţia pentru Protecţia mediului. din aceste documente însă lipsesc probe foto video care să demonstreze că ursul împuşcat este acelaşi cu cel din perioada de monitorizare. Tocmai de aceea, spun surse Observator, că una dintre concluziile raportului final este aceea că derogarea a fost una legală însă ar fi fost folosită cu dedicaţie. Mai departe însă asta trebuie să demonstreze ancheta penală"
Gabi Păun, Agent Green: "In actele realizate post mortem se face referire la un urs de dimensiuni gigantice, masurat de 592,8 puncte, impuscat de printul Emanuel... cu acest punctaj se califica un singur urs din zona respectiva. El era Arthur"
Rezulatatele a trei controale au fost puse într-un singur raport final pe care ministrul mediului îl va trimite către procurorii care se ocupă acum de investigaţii. La Parchetul din Târgu Secuiesc şi la Direcţia Naţională Anticorupţei.
Tanczos Barna - ministrul Mediului: "Va fi prezentat mâine într-o conferinţă de presă. Împreună cu cele două instituţii care au făcut controlul. vom prezenta în acelaşi timp şi măsurile pe care le luăm le-am luat şi modul în care doreşte ministerul mediului să rezolve această problemă generalizată din păcate în toată ţara."
Într-un răspuns pentru Observator, procurorii DNA au confirmat că au deschis o anchetă pentru abuz în serviciu în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele procedurii de derogare. Deocamdată însă nimeni nu a fost pus sub acuzare. Procurorii fac audieri şi strâng probe.