Antena Meniu Search
x

Video Imagini cu blana și craniul ursului Arthur. Ce a mai rămas din ”regele urșilor” din România

Cel mai râvnit trofeu de vânătoare a rămas în ţară. Reporterii Observator au filmat blana şi craniul ursului Arthur, pe care prinţul din Lichtenstein nu a putut să le ia. Ministerul Mediului recunoaşte că vânătoarea e o afacereîn România şi anunţă că modifică legea: urșii periculoși nu vor mai putea fi împuşcaţi de străini. Între timp, cazul a ajuns şi la DNA.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 07.05.2021, 21:42

Vezi și

2,27 metri - Lungimea. 1,46 metri - Lățimea. Atât măsoară Arhtur, considerat de unii cel mai valoros trofeu al pădurilor României, vânat de prinţul de Lichtenstein. Doar blana şi craniul au mai rămas din animalul de 17 ani. 

Sunt în ţară, vânătorul a plecat fără ele, pentru că legea nu-i permite să le ia, chiar dacă a plătit 7.000 de euro. Din 2016, niciun trofeu nu a părăsit teritoriul ţării.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Acesta este craniul ursului împușcat la marginea localității Ojdula. Reprezentantii asociației de vânătoare au aplicat și un crotaliu pe care este o serie trecută, de altfel, și pe autorizație”.

Chiar Ministrul Mediului spune că unul din cei mai speculoşi urşi ai României nu era monitorizat.

Pe acelaşi subiect

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Nu stiu cine a fost Arthur, nu stiu cine a fost Arthur pentru ca nu a fost cipat! Nu a fost monitorizat individual ca să știm din ce zona este, cum arata, cat de mare este!”

În registrele activiştilor de mediu, animalul ar fi fost însă monitorizat de nouă ani şi tot ei l-ar fi botezat Arthur. Datele nu au ajuns niciodată la mai marii de la mediu, susţine ministrul.

Reacția celui care a solicitat derogarea de recoltare

Cel care a solicitat derogarea de recoltare a animalului este sigur că a fost ucis ursul care făcea pagube în Ojdula.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”După ce l-ați identificat?”

Markos Barna, preşedintele AVPS Botoş, Ojdula: ”Și după mărime, și după formă, și după culoare. Nu este un urs extraordinar de mare, este un urs puţin mai mare. Dar sunt la noi în pădurea noastră urşi mult mai mari”.

Șeful Fondului de vânătoare spune că prinţul a răpus fiara dintr-un singur foc.

Markos Barna, preşedintele AVPS Botoş, Ojdula:Un membru al asociației, nu știu cum a ajuns, m-a sunat că vine un austriac. A venit ca și un alt vânător. Pe capota mașinii am completat toate documentele”.

România are cei mai mulți urși din Europa, dar nu știe câți

România are cei mai mulţi urşi bruni din toată Europa, dar nu se ştie câţi. Avem doar cifre pe hârtie - 140 de exemplare din 2019 şi până în prezent - cotă de intervenţie.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Arthur face parte din cota de 140 de exemplare de interventie, da”

După uciderea ursului Arthur, ministrul Mediului modifică legea: urșii periculoși nu vor mai putea fi împuşcaţi de străini, ci doar de vânătorii statului. S-a scurtat şi valabilitatea derogărilor de la 60 de zile, la 15 zile.

Ministrul Mediului recunoaşte că vânătoarea e o afacere

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Nu se va mai face un business în niciun caz din recoltări, nu se va mai face un business din intervenții pentru că acest lucru va fi interzis de acum încolo”.

În scandalul uruslui Arthur intervine şi fostul premier Adrian Năstase, recunoscut drept un mare pasionat de vânătoare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Uciderea ursului Arthur e anchetată de cinci instituţii: Ministerul Mediului plus alte două instituţii subordonate - Garda de mediu şi Garda forestieră, Parchetul local şi DNA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Imagini cu blana și craniul ursului Arthur. Ce a mai rămas din ”regele urșilor” din România