Noi măsuri după descoperirile de la "Azilul groazei" din Mureș. Patru polițiști au fost luați în vizor. Detalii cumplite din anchetă
Patru poliţişti mureşeni sunt cercetaţi disciplinar în cazul "Azilului groazei", descoperit recent în localitatea Bărdeşti. Aceştia sunt colegi la aceeaşi secţie cu poliţiştul arestat în dosarul înaintat de DIICOT la Tribunalul Mureş.
De Alex Prunean la 03.08.2023, 14:41- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Cu cei patru agenţi cercetați disciplinar sunt de la aceeaşi secţie de poliţie la care este angajat şi poliţistul arestat deja preventiv pentru 30 de zile. Anchetatorii nu au făcut public încă motivul pentru care aceștia sunt cercetați, dar fiind colegi de serviciu cu cei implicați direct în oribilele fapte cel mai probabil știau despre modul în care polițistul Pașcu acționa în gruparea respectivă. Aceștia nu sunt suspendați din funcție, merg în continuare la serviciu, dar la finalul anchetei disciplinare pot fi dispuse și sancțiuni. În schimb, imediat după emiterea mandatului de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele polițistului Pașcu, acesta a fost suspendat din funcție. Vă reamintesc, agentul alături de mama sa și de un alt agent de penitenciar care era și proprietarul azilului respectiv din județul Mureș țineau persoanele cu handicap închise în beci centrului social din Bărdești, private de apă, mâncare sau tratament. Oamenii au fost descoperiți acolo de un ONG din București, pentru că autoritățile din Mureș nu au reușit să dea de ei, deși în ultima lună au făcut acolo patru controale", a transmis reporterul Observator Alex Prunean.
Patru morţi în şase luni la "azilul groazei" din Mureş
Azilul groazei din Mureş ascunde şi mai multe orori. 26 de bolnavi de la un centru din Baia Mare au fost transferaţi aici pandemie, ca sa fie mai bine îngrijiţi. Patru dintre ei au murit în decurs de şase luni. Trei persoane au ajuns acum după gratii în urma descoperirilor cumplite: patronul centrului, administratora şi fiul ei, poliţist.
Noi detalii şocante ies la iveală o dată cu descoperirea bolnavilor ţinuţi în beci la Mureş. În 2020, 26 de tineri cu dizabilităţi dintr-un centru din Maramureş au fost transferaţi aici pentru a sta în condiţii mai bune şi, în decurs de şase luni, patru dintre ei au murit. Trei erau din Baia Mare: Irina, Corina şi Ionuţ, şi au pierit neştiuţi de nimeni. "Ei, acolo au murit, nu ştie nimeni în ce condiţii au murit, dacă li s-a făcut autopsia, care sunt cauzele decesului. Mai mult, au fost îngropaţi acolo!", spune un angajat al DGASPC Maramureş, sub protecţia anonimatului.
- Patru morţi în şase luni la "azilul groazei" din Mureş. Tinerii Irina, Corina şi Ionut au fost îngropaţi tot...
- Azilul groazei din Mureș. Patronul Cosmin Păpuc şi alţi doi angajaţi, arestaţi preventiv. Unul dintre...
- Bătrânii închişi în azilul groazei din Mureş scriau bileţele cu mesajul "ajutor" şi le aruncau pe stradă,...
Decedaţilor nu li s-ar fi făcut autopsia, aşa că nici până acum nu se ştie cauza morţii
Decedaţilor nu li s-ar fi făcut autopsia, aşa că nici până acum nu se ştie cauza morţii. "Am fost puşi în situaţia de a identifica un spaţiu pentru aceşti beneficiari şi acea fundaţie de la Mureş a fost singurul agent economic care s-a prezentat la licitaţie. Aparţinatorii acestor beneficiari şi-au manifestat dorinţa ca ei să fie înmormântaţi acolo", a declarat Silviu Ungur, director DGASPC Maramureș. Procedura este clară. DGASPC Maramureş ar fi trebuit să anunţe autorităţile locale despre decese. Nu a făcut-o. Mai mult, nici trasferul oamenilor dintr-un judeţ în altul nu ar fi fost legal. "Corpul de control mi-a semnalat faptul că procedurile nu au fost respectate. Au fost patru decese despre care eu nu am ştiut", a declarat Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș.
"Vom vedea și cu cazul Mureș câte vor ieși la vedere. Este clar că vorbim de corupție instituțională. Vorbim de încrengături locale astfel încât business-ul să fie cât mai profitabil", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Ping-pong-ul cu bieţii oameni continuă: mai mulţi tineri s-au întors astăzi la Maramureş din Mureş. Ororile la centrul Căsuţa lu' Min din Bărdeşti au fost descoperite după ce reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice au intrat neanunţaţi în azil. şi deschis uşa de la subsol. Anterior, şapte instituţii au făcut trei controale şi nu au găsit nimic. Trei indivizi au fost reţinuţi de DIICOT şi, ulterior, au primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Cap de listă - Cosmin Păpuc, fondator al azilului groazei din Mureş.
"Eu îmi asum tot. Eu Îmi asum tot", a declarat Cosmin Papuc, membru fondator al asociaţiei. Până acum, contestaţie la măsura arestării au făcut doar Flavius şi Iulia Paşcu, administratorul azilului şi fiul ei. Judecătorii au luat o decizie şi în cazul fraţilor Godei, care administrau azilul groazei din Voluntari. Au decis să prelungească măsura arestului preventiv.