Azilul groazei din Mureș. Trei persoane, printre care şi patronul, au fost reținute. Trăiau din banii vârstnicilor încă din 2020
Grupul infracțional care trăia din banii obținuți prin exploatarea vârstnicilor din azilul groazei din Mureș s-a format în 2020. Trei persoane au fost reținute, printre care şi patronul Cosmin Păpuc. Potrivit surselor Observator, celelalte două persoane ar fi administratorul azilului şi fiul acesteia.
Procurorii DIICOT Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
În anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, pentru trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.
Persoanele vătămate erau supuse unor tratamente inumane
Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.
- Bătrânii închişi în azilul groazei din Mureş scriau bileţele cu mesajul "ajutor" şi le aruncau pe stradă,...
- I-a murit părintele la 10 zile după ce l-a internat în "azilul groazei" din Mureş. "Când ne-am uitat la tata,...
- Azilul groazei din Mureş. Prefectul și subprefectul au fost demiși. Trei controale în două săptămâni, făcute...
La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea. În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.
56 de persoane erau cazate în spațiile asociației
Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.
Sâmbătă urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰