Antena Meniu Search
x

Azilul groazei din Mureş. Pacienţii găsiţi în subsol erau aduşi şi din Bucureşti. Fondatorul centrului: "Aici a fost cazată până aseară şi mătuşa mea"

Cosmin Papiuc, fondatorul centrului de îngrijire "Căsuţa lu' Min", din Bărdeşti, Mureş, unde o verificare  făcută de ONG-ul Centrul de Resurse Juridice a scos la iveală lucruri cutremurătoare, spune că se consideră nevinovat. Potrivit unor surse Observator, pacienţii găsiţi în subsol ar fi fost aduşi la Mureş din mai multe centre din ţară, unii dintre ei chiar din Capitală dar, în acte niciunul nu figura ca fiind internat. Culmea, autorităţile au făcut aici 3 controale în 2 săptămâni iar singura neregulă găsită a fost că frigiderul are prea multă gheaţă şi miroase. 

de Redactia Observator

la 28.07.2023, 14:20

Azilul groazei din Mureş. Pacienţii găsiţi în subsol erau aduşi şi din Bucureşti. Fondatorul centrului: "Aici a fost cazată până aseară şi mătuşa mea"
Azilul groazei din Mureş. Pacienţii găsiţi în subsol erau aduşi şi din Bucureşti. Fondatorul centrului: "Aici a fost cazată până aseară şi mătuşa mea" - Observator

În total, în centrul din Mureş se aflau 30 de persoane, cu 10 mai mult faţă de numărul de paturi pentru care centrul primise licenţa de funcţionare. Pacienţii găsiţi la subsol erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind malnutriţi, plini de muşte şi murdărie. Două persoane, în stare gravă, au fost descoperite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat iar uşa era blocată cu o masă, potrivit ONG-ului care a descoperit cazul.  

Pacienţii găsiţi în subsol ar fi fost aduşi la Mureş din mai multe centre din ţară, unii dintre ei chiar din Capitală, spun surse Observator. În acte însă, niciunul nu figura ca fiind internat acolo. Cosmin Papiuc, fondatorul centrului de îngrijire, pretinde că venea de 2 chiar 3 ori pe săptămână la azil și nu știa de nereguli. Susţine că pacienţii nu erau murdari de fecale, iar saltelele erau pătate de "betadină". 

Cosmin Papiuc a recunoscut că la subsol au fost "găsite" mai multe persoane cu grad de handicap sever aduse de la București, pentru că nu mai erau primite nicăieri, fiind într-o stare avansată de degradare. A fost audiat de poliţie şi a dezvăluit că toti cei 17 angajaţi ai centrului si-au dat demisia vineri dimineaţă. I-au fost retrase licențele atât pentru acest centru, cât şi pentru au altul închis anterior.

Fondatorul azilului din Mureş: În urmă cu 2 zile zile am avut controale şi totul era în regulă

Pe acelaşi subiect

"Cei care au fost găsiţi la subsol.... erau şi pe terasă, fiecare umbla peste tot, nu au fost cazaţi la subsol... Nu erau legaţi, imobilizaţi...Nu pot dezminţi acum toate zvonurile. Atât vreau să zic că nimeni nu-şi bate joc de nimeni. Aveam licenţă pentru 20 de persoane şi erau 30, au fost cereri de externare fiind desfiinţat centrul de sus. Am reorganizat în ritm alert, pe toţi care au fost posibil i-am predat familiei, i-am predat autorităţilor şi după aceea am rămas cu 10 în plus care urmau să fie duşi.

În urmă cu 2 zile zile am avut controale, da, şi totul era în regulă. Au verificat peste tot şi nu s-au auzit zgomote sau ce se mai preconizează. Persoanele care au fost găsite în alte spaţii decât cele de cazare, două persoane au fost găsite în grădină, trei în foişor, nu au fost cazate sau ţinute acolo.... Nu s-au dus să stea în beci, nu erau singuri, erau cu două doamne care erau la spălatorie.

Fecale ..era betadina, era pe saltele, nu era pe ei, jos e în renovare. Eu îmi asum tot, sunt responsabil ca membru fondator. Toate persoanele care lucrau şi-au dat demisia, erau 17 angajate, plus colaboratori şi voluntari. Aveam şi foşti medici angajaţi. Veneam să verific de vreo 2-3 ori pe săptămână. Ieri când am ajuns am văzut pentru prima dată că sunt la subsol. Persoana care a sesizat a sesizat că sunt 10 ţinuţi la subsol. Sunt curios să ştiu cine este persoana aceea sau de unde are informaţii.

Documentele medicale vor arăta cum au fost aduşi şi analizele de la ieşire vor demonstra starea de îmbunătăţire. Nu erau 7 persoane la subsol, ci doar 4 care au fost duşi iniţial şi alţi doi erau într-o altă anexă. Toate persoanele care sunt în acest centru sunt cu diagnostic de retard şi cu grad de handicap sever. 

Fondatorul azilului din Mureş: Aici a fost cazată până aseară şi mătuşa mea

Eu nu aveam cunostinţă de lucrurile astea şi ţin să cred că nu au fost cazaţi sau ţinuţi la subsol... Preţul de cazare aici era sub standardul prevăzut de lege. Sistemul prin care se pot aduce persoane de la un alt DGASPC din ţară este prin contractare directă sau prin participare la licitaţie.

Pentru cele 5 persoane de la Bucuresti de la Sectorul 6, ei m-au contactat pentru a-i prelua pentru că nu-i mai primeau în niciun centru datorită gravităţii bolii lor şi a diagnosticului. Aici a fost cazată până aseară şi mătuşa mea, cu dizabilităţi. Nu am încercat să ne batem joc de absolut nimeni. Celălalt centru a fost închis... doi pereţi cu igrasie şi paturile modificate să nu se lovească şi să sară din pat. Pe acesta l-au închis primul şi ne-a fost retrasă licenţa şi acolo şi aici. Nu am făcut acest lucru pentru venituri. Suntem deschişi pentru orice colaborare cu instituţiile statului" a declarat Cosmin Papiuc. 

După ce ororile au ieşit la iveală, s-a pus în mişcare un întreg şir de instituţii. Ministrul Muncii a trimis astăzi Corpul de Control. Cei 17 angajaţi ai azilului şi-au dat în bloc, demisia, în timp ce şeful Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş a fost demis. Procurorii DIICOT de la Târgu-Mureş au deschis şi ei o anchetă penală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Azilul groazei din Mureş. Pacienţii găsiţi în subsol erau aduşi şi din Bucureşti. Fondatorul centrului: "Aici a fost cazată până aseară şi mătuşa mea"