O escroacă s-a dat drept refugiată din Ucraina şi şi-a umplut sacoşele cu bunuri în valoare de 1.500 de lei
Răul nu ia pauză. Escrocii profită de nenorocirea refugiaţilor ucraineni şi găsesc noi şi noi metode de înşelăciune. Își creează conturi false, cer bani pe rețelele de socializare sau pretind că sunt refugiați și merg în centrele de donații de unde pleacă încărcaţi cu sacoșe. Polițiștii ne recomandă să verificăm cu atenție cui și unde donăm.
De Cristina Filip la 16.03.2022, 22:03Joaca de-a refugiatul a devenit sursă sigură de câștig pentru escroci. Țintele lor sunt oamenii generoşi, care sar în ajutorul ucrainenilor. Prin email, mesaje sau postări pe rețelele de socializare, în această perioadă oamenii rău-intenționați solicită bani în numele refugiaților care fug de războiul din Ucraina. Alții aleg calea cea mai simplă, merg la centrele unde se colectează donații, pretind că sunt refugiați și solicită ajutor.
O escroacă s-a dat drept refugiată din Ucraina şi şi-a umplut sacoşele
O femeie a profitat de bunătatea voluntarilor şi a plecat de la un centru de colectare cu bunuri în valoare de 1.500 de lei. A luat tot ce-a putut, de la alimente și produse de igienă, la mâncare până la rechizite școlare. A fost prinsă la scurt timp şi acum este cercetată pentru înșelăciune.
''E urât, asta-i viața. Hoți vor fi mereu, dar trebuie prinși.''
- "Aţi fost selectat pentru angajare. Salariu zilnic 50-200 de euro." Ce urmează dacă răspunzi la acest SMS
- Bătrân din Mangalia, păcălit să dea 10.000 de euro printr-o nouă înșelătorie - "fiul cu COVID". Escrocii au...
- "Tu ești în videoclip?" O nouă înșelăciune pe Messenger și prin SMS: Mesaje simple de la apropiați pot duce...
''Mi se pare imoral, nu știu, nu au conștiință probabil.''
''Pentru ce să faci lucrul ăsta, nu e frumos, nu e bine.''
Inventivitatea escrocilor e fără limite.
Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Am văzut astfel de mailuri trimise în numele unui ''Ukraine Crisis Relief Fund'', iar mesajul era semnat de un anume secretar al ONU. Documentând toate acestea ne-am fi putut da seama că este o tentativă de păcăleală.
Polițiștii ne recomandă să verificăm cu atenție cui și unde donăm. Mai ales în cazul anunțurilor de pe internet.
Ramona Dabija, dir. Biroul de Prevenire IGPR: Aceste donații se fac doar prin canale oficiale. Există anumite platforme verificate unde toate organizațiile neguvernamentale se înscriu și unde persoanele care doresc să fie sprijinite financiar sunt verificate. Nicio organizație neguvernamentală sau asociație cartitabilă nu va trimite persoane fizice la ușa noastră care să colecteze sume de bani.
''Verific sursele să fie de la persoane cât mai, nu știu, autentice, reale, care au mai făcut lucrurile astea.''
''Trebuie să fii precaut indiferent că e situația actuală sau nu.''
Orice suspiciune în legătură cu astfel de fapte trebuie sesizată imediat poliției. Cei care se folosesc de identități false pentru a obține bani sau alte foloase riscă închisoare de la 1 la 5 ani.