Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Tu ești în videoclip?" O nouă înșelăciune pe Messenger și prin SMS: Mesaje simple de la apropiați pot duce la furturi de date

Mare atenţie ce link-uri deschideţi atunci când primiţi mesaje pe Facebook sau SMS-uri! Multe dintre ele vin de la cunoscuţi, dar în spatele lor sunt tentative de furt de date. Dacă vi se cere să introduceţi parole sau date bancare, trebuie să vă ridice imediat semne de întrebare. Experţii în securitate cibernetică se lovesc zilnic de noi şi noi scheme prin care utilizatorii sunt păcăliţi. 

de Ioana Matei

la 19.01.2022 , 20:24

"Tu eşti în videoclip?" Aşa sună mesajul care a împânzit, în ultimele zile, mesageria de Facebook.  

Întrebarea stârneşte curiozitatea utilizatorilor şi este însoţită de un link spre o clonă a reţelei de socializare, unde sunt solicitate datele de autentificare. Odată introduse, hackerii preiau contul real şi îl pot folosi după bunul plac. Cum anume?

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: Pentru a trimite link-uri sau cereri de bani către lista de prieteni. 

Vezi și

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Atacatorii au făcut un cont de business pe acel cont furat de la utilizator şi au sponsorizat mai departe anunţuri cu conţinut maliţios. 

Pe acelaşi subiect

Înșelăciunea, prin Facebook Messenger și SMS

Aceeaşi tentativă de phishing este folosită şi prin SMS, cu scopul de a obţine date financiare, sau alt tip de informaţii confidenţiale.

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: Ele vor ajunge şi pe piaţa neagră, unde se organizează în baze de date şi se pun la vânzare pentru a fi folosite în alte atacuri. 

Pentru un creator de conţinut, înşelătoriile online sunt cu atât mai periculoase. Mai ales dacă ai milioane de urmăritori şi îţi câştigi existenţa din prestaţiile online. 

Selly, vlogger: Prima iniţiativă a unui hacker ar fi să solicite foarte mulţi bani pentru conturile respective. Ar putea să urce nişte materiale care să ducă la terminarea contului meu, să îl închidă. Ar putea să publice tot felul de informaţii confidenţiale, ar putea să facă foarte mult rău. 

Putem să ne protejăm dacă ne luăm măsuri suplimentare de securitate pe internet

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Dacă nu au şi acel cod suplimentar de autentificare, nu pot intra în conturile noastre. De aceea, este foarte importantă autentificarea în doi paşi. 

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: Trebuie să încercăm, pe cât posibil, în a nu refolosi aceeaşi parolă.

Un alt atac, tot pe Facebook, apare sub forma unor reclame sponsorizate de branduri cunoscute. De exemplu, o bormaşină, redusă de la 1.500 de lei la doar 15 lei îi tentează pe utilizatori să acceseze un link extern.

Mihai Rotariu - purtător de cuvânt DNSC: Site-uri care ne promit câştiguri rapide dacă furnizăm anumite date sau dacă facem anumite acţiuni, ne abonăm la anumite servicii cu suprataxă, dacă descărcăm o aplicaţie pe dispozitivul nostru, aplicaţie care se va dovedi a fi maliţioasă. 

Cum pot fi evitate fraudele online

Ioana Matei, reporter Observator: Astfel de tentative de fraudă online pot fi evitate dacă respectaţi câteva reguli simple. În primul rând, nu accesaţi niciodată link-uri care vin de la persoane necunoscute. Apoi, chiar dacă mesajul vine de la un prieten, este bine să verificaţi dacă link-ul aparţine unei pagini oficiale, iar conexiunea este securizată. Nu oferiţi niciodată date personale sau bancare, în schimbul unor câştiguri sau oferte rapide şi, nu în ultimul rând, raportaţi ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate.

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: Dacă am folosi soluţii de securitate, ne vor opri şi să mergem mai departe atunci când dăm din greşeală click pe unul dintre aceste link-uri. 

Mare atenţie şi la mesajele primite în numele unor firme cunoscute de curierat, care cer instalarea unei aplicaţii pentru monitorizarea coletelor. Este, de fapt un virus de tip troian, care fură datele de pe card. 

Reguli în online, pentru a evita înșelăciunile:

- nu accesaţi link-uri de la necunoscuţi. 

- verificaţi link-ul şi conexiunea 

- nu oferiţi datele personale sau bancare

- raportaţi paginile cu oferte suspecte

Ioana Matei Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Tehnologie » "Tu ești în videoclip?" O nouă înșelăciune pe Messenger și prin SMS: Mesaje simple de la apropiați pot duce la furturi de date