Antena Meniu Search
x

Video "Aţi fost selectat pentru angajare. Salariu zilnic 50-200 de euro." Ce urmează dacă răspunzi la acest SMS

Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, atunci sigur este o păcăleală. Atenţie la mesajele cu oferte de muncă pe care le primiţi pe WhatsApp sau în alte aplicaţii de mesagerie! Mii de români au fost deja vizaţi de o nouă fraudă online, prin care se promit câştiguri extrem de avantajoase, printr-o schemă piramidală. Riscul să pierdeţi date personale sau bancare şi să rămâneţi fără bani este extrem de mare.

de Ioana Matei

la 15.03.2022, 21:35

Vezi și

"Aţi fost selectat pentru angajare. Salariu zilnic 50-200 de euro." Este oferta incredibilă pe care au primit-o mii de români, în ultimele zile. Printre ei, şi Anda, o studentă din Sibiu, care a rămas fără banii de pe carduri.

Anda Vieru, victimă: Fiind cu mai mulţi prieteni, mi s-a părut amuzant să răspund la unul. După ce am răspuns, mi-a spus că este o înşelătorie. A anulat mesajul. Atunci m-am speriat, am intrat pe carduri şi am văzut că toate erau pe zero. 

Ce urmează dacă răspunzi la acest SMS

În mesajul iniţial, destinatarul este îndemnat să răspundă pe Whatsapp. Am făcut şi noi un experiment. Nu răspunde nimeni. Doar o căsuţă vocală care vorbeşte în olandeză. Şi tot din Olanda este şi numărul de telefon la care suntem îndemnaţi să trimitem un mesaj pe WhatsApp. 

Pe acelaşi subiect

Răspunsul a venit în engleză. Acesta este, atenţie, un prim semnal că ceva nu este în regulă. Am răspuns în continuare în engleză şi am întrebat mai multe detalii legate de oferta de muncă. Ni s-a spus că este vorba despre o agenţie din Olanda care te ajută să faci bani cu ajutorul like-urilor pe reţelele de socializare. După câteva schimburi de replici, trebuie să accesezi un link şi să trimiţi un screenshot. De aici, începe ingineria socială. 

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Prima ofertă pe care o fac ei este de a intra într-un soi de sistem piramidal în care, dacă aduci alţi prieteni sau alte cunoştinţe, în această schemă primeşti comisioane. 

Pentru mai multă credibilitate, infractorii se folosesc de numele unei agenţii renumite de publicitate, care a anunţat deja pe site-ul oficial că este vorba despre o înşelătorie.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Riscul este legat de furnizarea unor date de autentificare, personale sau de card, care ajung în posesia atacatorilor. 

Silviu Stahie, specialist securitate informatică: În cazuri şi mai grave, este posibil să convingă victimele să instaleze chiar şi vreo aplicaţie care le poate da acces atacatorilor direct în telefon. 

Specialiştii în securitate spun că atacatorii sunt dificil de localizat, dar şi de blocat pentru că folosesc aplicaţii de mesagerie şi nu SMS-uri clasice, unde operatorii de telefonie ar putea să intervină. Cea mai bună apărare rămâne prudenţa. 

Silviu Stahie, specialist securitate informatică: Şi să folosim soluţii de securitate. Ne vor avertiza atunci când link-urile pe care le primim sunt periculoase şi ne vor informa că trebuie să ne oprim. 

O campanie de fraudă online asemănătoare, care viza portofelele digitale cu criptomonede, a avut loc luna trecută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Aţi fost selectat pentru angajare. Salariu zilnic 50-200 de euro." Ce urmează dacă răspunzi la acest SMS