Premieră la Opera din Cluj Napoca. O orchestră de 40 de muzicieni a fost dirijată de un robot
Premieră la Opera din Cluj Napoca: o orchestră de 40 de muzicieni a fost dirijată de un robot. Se numeşte Furdui şi a fost conceput pentru industrie. Acum însă a coordonat artiştii, cot la cot cu un dirijor adevărat, într-un spectacol caritabil pentru copiii bolnavi de cancer.
De Redactia Observator la 07.02.2020, 11:44Premieră la Opera din Cluj Napoca: o orchestră de 40 de muzicieni a fost dirijată de un robot. Se numeşte Furdui şi a fost conceput pentru industrie. Acum însă a coordonat artiştii, cot la cot cu un dirijor adevărat, într-un spectacol caritabil pentru copiii bolnavi de cancer.
Furdui - robotul dirijor. A fost fabricat în Danemarca, pentru munca în industrie, însă cum domeniul inteligenţei artificiale evoluează rapid, a căpătat noi abilităţi.
Călin Baidoc, proprietarul robotului: S-a plictisit sa lucreze doar in industrie, sa fie doar gri, lucreaza 24 ore cu 7, el a zis ca vrea sa faca ceva mai frumos. l-am imbracat frumos, l-am invatat sa salute, sa dea mana, sa dirijeze 3 stiluri de muzica clasica, rock si muzică traditională românească.
Răzvan Metea, dirijor: E foarte drăguţ, mai ales că este la început, cunoaşte doar trei stiluri de muzică. E frumos, e interesant, e o experienţă. Spre deosebire de un dirijor adevărat, care are nevoie de pauză după câteva ore de muncă, robotul poate funcţiona non-stop dacă este conectat la o priză. Totuşi, spun artiştii, lipseşte emoţia. Până la urmă, totuşi, sentimentul pe care îl trăieşti pe scenă şi îl creezi nu ştiu în ce măsură o să poată să fie exprimat de inteligenţa artificială.
Printre muzicienii coordonaţi s-a numărat şi solistul trupei "Hara"
Flavius Buzilă, solistul trupei Hara: Este o premieră ca un dirijor om să dirijeze în parteneriat cu un robot. Se descurca foarte bine, mi s-a făcut frică, am întrebat dacă nu cumva ştie să cânte şi cu vocea că mă simţeam ameninţat.
Robotul Furdui a dat o mână de ajutor la un concert caritabil organizat pentru copiii bolnavi de cancer.
Emanuel Schipor, reprezentant asociatia organizatoare: În cadrul programului “nu mi-e frică” îi ajutăm pe copii să treacă mai uşor peste dificultăţile tratamentului, îi ajutăm să înţeleagă ce se întâmplă cu corpul lor care sunt efectele secundare, le facem efectiv şederea mai uşoară în spital.
Robotul dirijor costă 50.000 de euro.