Oraşul din România unde poluarea fonică este dublă faţă de limita admisă. Consilierii refuză să dea amenzi mari şoferilor zgomotoşi
Mult zgomot pentru nimic! Propunerea primăriei Capitalei, care vrea să dea amenzi mari proprietarilor de maşini şi motociclete zgomotoase, a fost respinsă a treia oară de consilieri. Poluarea fonică produsă de trafic ajunge şi la 100 de decibeli - dublu faţă de limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De Redactia Observator la 29.02.2024, 20:57Un studiu comandat de Primăria Capitalei arată nivelul de zgomot este mult depăşit pe 75 de străzi. 700.000 de oameni care locuiesc în acele zone nu îşi mai găsesc odihna din cauza asta. Pentru a-i ajuta, primăria intenţionează să interzică motocicletele şi maşinile care poluează fonic.
Gabriel Rău, consilier general PMB: Nivelul de decibeli de emisie al unui motor nu trebuie să depăşească 95 de decibeli pe timpul nopţii, astfel incat să obtinem pragurile mult mai reduse pe care trebuie să le avem la fereastra omului astfel încât acesta să se poată odihni.
Amendă pentru cei care fac gălăgie noaptea
Primăria Capitalei vrea să îi amendeze cu 5.000 de lei pe cei care fac zgomot puternic noaptea.
- Maşina de spălat sau aspiratorul pot aduce amenzi de 1.500 de lei. Între ce ore au fost interzise la blocuri
- Pericolul la care românii se expun în propriile locuinţe. Aparatele care ar trebui să le facă viaţa mai...
- Amendă-record pentru Primăria Capitalei, după poluarea excesivă din weekend. Ce probleme grave de sănătate...
Bogdan Lazarovici, acustician: OMS spune că dacă depăşeşti 50 de decibeli pe timp de noapte te trezeşti şi atunci somnul tău este afectat ceea ce provoacă o cohortă întreagă de probleme de sănătate care vin la pachet cu trezitul de noapte.
Ziua, poluarea fonică este şi mai mare. Maşinile, tramvaiele, ambulanţele şi claxoanele duc decibelii spre un nivel greu de suportat.
Andreea Milea, reporter Observator: Peste 77 de decibeli. Este nivelul de zgomot din marile intersecţii ale Capitalei, doar din cauza traficului. Este un sunet puternic cu care noi ne-am obişnuit deja aşa că abia dacă îl mai percepem.
Zgomotul asurzitor al Capitalei este cu peste 20 de decibeli mai mare decât limita impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Iar claxoanele, sirenele poliţiei şi ambulanţelor cresc nivelul până la 100.
Nu sunt singurele surse de zgomot asurzitor
Andreea Milea, reporter Observator: Peste 75 de decibeli este nivelul de zgomot pe care il produce tramvaiul atunci cand pleacă din statie. Practic este la fel de zgomotos ca întreg traficul rutier.
Pentru a scăpa de haosul sonor al Capitalei, oamenii au început să poarte căşti pe stradă, deşi nu este mereu varianta cea mai bună.
Cei mai expuşi sunt oamenii care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor de pe arterele aglomerate. Dacă la nivelul străzii sunt 65 de decibeli, la etajul 10 poate trece de 75, din cauza efectului de tunel, produs de felul în care au fost construite clădirile.