Antena Meniu Search
x

Video Maşina de spălat sau aspiratorul pot aduce amenzi de 1.500 de lei. Între ce ore au fost interzise la blocuri

Le numim sunete albe, iar specialiştii le recomandă părinţilor de nou-născuţi ca să-i liniştească pe cei mici şi să-i ajute să doarmă, însă la bloc... acestea se cheamă poluare fonică, motiv de ceartă sau... amendă. Puţini ştiu, dar nerespectarea programului de linişte, poate duce la sancţiuni. Locatarii spun însă că orele stabilite de lege mai mult încurcă, mai ales că nu ţin cont de stilul de viaţă modern. 

de Redactia Observator

la 27.02.2024, 18:38

Vezi și

Maşina de spălat sau aspiratorul, sunt sunete comune care fac parte din viața cotidiană. Sunt însă în acelaşi timp şi sursă de poluare fonică sau chiar motiv de ceartă atunci când locuim la bloc iar pereţii sunt un pic prea subţiri. 

Clara Mihociu, reporter Observator: La anumite programe, maşina de spălat, mai ales în momentul stoarcerii, poate ajunge să producă până la 40 de decibeli. Dacă pornim, în acelaşi timp, şi uscătorul, atunci numărul de decibeli creşte la 60. Cum multe dintre programele pentru aceste două electrocasnice ajung să dureze două sau chiar trei ore, atunci atât urechile noastre au de suferit, cât şi starea emoţională.

Cum ne poate afecta zgomotul

Deşi par exagerări, specialiştii spun că un zgomot constant ne poate afecta iremediabil. 

Pe acelaşi subiect

Prof. univ. Dr. Silviu Gurlui, facultatea de Fizică UAIC Iaşi: O expunere pe termen lung la o intensitate de peste 85 de decibeli, peste opt ore, duce la dispariţia sau pierderea auzului.

16.38 multe altele duc la probleme de somn, la o evitare a oamenilor, un stres în plus, afecţiuni cardiovasculare 

Tocmai de aceea, majoritatea asociaţiilor de proprietari au reguli stricte. Bazate pe lege. 

Elena Carcea Administrator Blocuri: Programul de linişte este între 13 şi 14 şi seara de la 22 până la 8 dimineaţa. Nu au voie să facă nimic, decât să meargă prin casă. 

Cei mai mulți nu știu însă că electrocasnicele gălăgioase, folosite în intervalele orare de linişte, le pot aduce amenzi. Potrivit legii, sancţiunile pleacă de la 500 de lei și pot ajunge până la 1500 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Maşina de spălat sau aspiratorul pot aduce amenzi de 1.500 de lei. Între ce ore au fost interzise la blocuri