Pacienții cu SARS-Cov-2 asimptomatici, lăsați în legea lor. Spitalele nu-i mai pot obliga să stea internați
La această oră orice bolnav poate ieși la cerere din spital și nimeni nu îl poate opri. Este deja realitate: în România nu există o lege care să permită obligativitatea internării, dar şi a carantinării, cele în vigoare până ieri sunt neconstituţionale. Cu alte cuvinte, niciun infectat nu mai poate fi obligat să respecte măsurile de izolare. Astăzi, un spital din Bucureşti a primit deja o cerere de externare, de la un pacient asimptomatic, iar medicii s-au văzut nevoiţi să-l lase să plece. În ultimele 24 de ore, numărul de infectări a ajuns la 450, cei mai mulţi de când au fost introduse măsurile de relaxare.
De Alexandra Popescu la 02.07.2020, 19:47- Pacienții ar putea fi externați pe propria răspundere.
- Legislația în vigoare permite amendarea celor care nu respectă recomandările de izolare.
Aproximativ 2.400 de pacienţi cu Covid, dar care nu au simptome, ar putea pleca acum din spital. Spitalele nu-i pot obliga să rămână internaţi. Acelaşi lucru îl poate face orice pacient cu coronavirus care doreşte să fie externat şi care apoi poate deveni un pericol pentru toţi ceilalţi.
Există însă o lege în vigoare care permite amendarea celor care nu respectă totuşi recomandările de izolare venite de la medici.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Ne vom trezi în situaţia în care am fost în 30 mai sau când am ieşit din starea de urgenţă şi am trecut la alertă, trei zile n-am avut reglementare. Aşa va fi şi de data asta. Eu nu le recomand să plece din spital la cei care sunt în spital, nici din carantină la cei care sunt în carantină, pentru că o să-i ia poliţia şi o să-i amendeze, pentru că amenzile încă sunt în legea astalaltă.
Un pacient dintr-un spital privat din Capitală a solicitat deja externarea. Este cadru medical şi a fost lăsat să plece acasă în această după-amiază.
Carmen Orban, director general al Grupului Monza: După ce elaborăm toate formele, îi aducem la cunoştinţă, îşi asumă responsabilitatea pentru externare la cerere şi semnează că respectă legislaţia în vigoare şi toate reglementările şi că nu periclitează siguranţa cetăţenilor noştri, evident că va putea pleca la cerere.
Avocaţii spun că există o lege care permite internarea fără acordul pacientului.
Cristian Ene, avocat: Procurorul poate solicita o internare nevoluntară, dar acea internare după ce este solicitată de către procuror şi dispusă, poate fi verificată de judecător. Numai că persoana respectivă poate dobândi o calitate de suspect sau inculpat într-o cauză penală.
Situaţia este similară şi în privinţa izolării şi carantinei celor care se întorc din străinătate.
Avocaţii spun că cei care vin din zone considerate risc epidemiologic şi care ar trebui să stea în izolare la domiciliu, în cazul în care sunt prinşi că nu respectă izolarea, atunci nu ar mai putea fi aduşi într-un centru de carantină şi să fie obligaţi să stea aici timp de 14 zile.
Deocamdată, nu există o procedură clară în ceea ce-i priveşte pe asimptomaticii care ar urma să fie externaţi. Ministerul Sănătăţii nu a transmis nimic oficial în acest sens, iar spitalele aşteaptă în continuare să primească indicaţii.