Platforma pentru eliberarea certificatului digital Covid este funcțională. Cum obţinem paşaportul verde
După mai multe ore în care nu a funcționat, platforma care elibează certificatul digital Covid a redevenit funcțională, în această dimineaţă, în jurul orei 8.15.
De Veronica Micu la 01.07.2021, 13:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Site-ul pus la dispoziție de STS pentru eliberarea certificatelor Covid, a funcționat până la ora 08:15. Platforma a cedat, astfel că toți cei care au încercat, joi dimineaţă, să acceseze pagina https://certificat-covid.gov.ro, se loveau de eroarea „403 Forbidden”.
De la ora 8.15, site-ul este funcțional, astfel că toți cei care doresc să călătorească între țările UE, pot să solicite certificatul în format digital. Pentru persoanele care nu au acces la acest format, certificatul va putea fi luat și pe suport de hârtie de la direcțiile de sănătate publică, de la medicii de familie. Se va organiza, totodată, un call center, dar și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții.
Cum obținem certificatul digital Covid
Invitat la Observatorul de Noapte, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a explicat paşii pe care trebuie să îi urmăm şi ce trebuie să avem în vedere.
- Valeriu Gheorghiţă a explicat cum obţinem certificatul digital Covid. La ce trebuie să fim atenţi şi când...
- Observator a testat cum se obține certificatul verde, pentru călătorii în statele Uniunii Europene. Procedura...
- Florin Cîțu a explicat cum ar putea fi folosit certificatul Covid, pe plan intern: "Poate la concerte. Vom vedea...
Valeriu Gheorghiţă a precizat că există un singur loc de unde poate să fie descărcat acest certificat verde. Este vorba despre platoforma online certificat-covid.gov.ro, de unde persoanele vor putea intra folosind o adresă de e-mail.
"Important este să avem câteva aspecte de luat în calcul. Pentru trecerea prin boală, pentru certificatul de vindecare şi certificatul de vaccinare, este important să facem această interogare a bazei de date şi această solicitare cu cel puţin 5 zile înainte de data călătoriei, de data la care îl folosim. Pentru teste ar trebui să solicităm cu cel puţin 48 de ore înainte, pentru situaţia în care facem un test PCR, sau cu cel puţin 12 ore înainte, pentru situaţia în care facem un test antigen", a declarat Valeriu Gheorghiţă la Observatorul de Noapte.
Cât este valabil certificatul digital Covid
Certificatele eliberate vor fi valabile în următoarele intervale:
- certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022;
- certificatele de testare - 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;
- certificatele de vindecare - 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.
Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în mai puţin de 10 paşi poate fi obţinut certificatul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde "Certificat nou".
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul "CNP", urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea "Paşaport/Act de identitate" şi completează câmpurile care cuprind: "Ţara care a emis paşaportul", numărul "paşaportului sau al cărţii de identitate", iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcţie de categorie, se completează:
* Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
* Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
* Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
* Se apasă butonul "Salvează", iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
* Ulterior, în secţiunea "Listă certificate" se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Ce trebuie să știi despre certificatul Covid de călătorie
* Certificatul este gratuit.
* În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.
* Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.
* În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
* La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate - prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.
În situaţiile în care apar inadvertenţe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.
STS reaminteşte că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecţiune sau deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică.
Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19. Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie. Pentru verificarea, la intrarea în ţară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliţia de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia "CoronaScan".
La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie. Au fost implementate măsuri de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice.