Meniu
Search
x

Valeriu Gheorghiţă a explicat cum obţinem certificatul digital Covid. La ce trebuie să fim atenţi şi când solicităm documentul

De astăzi, putem intra în posesia certificatului digital Covid. Documentul poate fi obţinut de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, dacă suntem vaccinaţi, am trecut prin boală sau avem un test negativ. Invitat la Observatorul de Noapte, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare e explicat paşii pe care trebuie să îi urmăm şi ce trebuie să avem în vedere.

De Veronica Micu la 01.07.2021, 09:35
Vezi și

Valeriu Gheorghiţă a precizat că există un singur loc de unde poate să fie descărcat acest certificat verde. Este vorba despre platoforma online certificat-covid.gov.ro, de unde persoanele vor putea intra folosind o adresă de e-mail.

Certificatul verde ar trebui solicitat cu cel puţin 5 zile înainte de data călătoriei

"Important este să avem câteva aspecte de luat în calcul. Pentru trecerea prin boală, pentru certificatul de vindecare şi certificatul de vaccinare, este important să facem această interogare a bazei de date şi această solicitare cu cel puţin 5 zile înainte de data călătoriei, de data la care îl folosim. Pentru teste ar trebui să solicităm cu cel puţin 48 de ore înainte, pentru situaţia în care facem un test PCR, sau cu cel puţin 12 ore înainte, pentru situaţia în care facem un test antigen", a declarat Valeriu Gheorghiţă la Observatorul de Noapte. 

Potrivit coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, "certificatul verde se descarcă în format electronic şi îl putem prezenta la trecerea în altă ţară pe format electronic, e scanat acel cod QR care atestă valabilitatea, veridicitatea şi autenticitatea lui".

Pe acelaşi subiect

Cât este valabil certificatul digital Covid

"Valabilitatea certificatului este de circa 1 an de zile pentru certificatul verde digital de vaccinare, practic până pe 30 iunie 2022, este valabil 180 de zile pentru certificatul verde digital de vindecare, de trecere prin boală și se calculează de la data primului test pozitiv și este valabil, în cazul certifcatului de testare, 24 de ore pentru testul antigen sau 72 de ore pentru testul de tip PCR", a explicat Valeriu Gheorghiţă, care a precizat că trebuie să avem deja rezultatul testului în momentul în care facem solicitarea.

"Categoric da, pentru ca acel test trebuie să aiba un rezultat negativ și, în general, un test PCR iese în ziua în care se efectuează", a spus medicul.

La ce trebuie să fim atenți când solicităm certificatul verde

"Dacă atunci când ne-am vaccinat ne-am prezentat cu cartea de identitate este foarte important să introducem aceleași date. Dacă e vorba despre un cetățean român care a venit în țară și s-a vaccinat cu pașaportul, trebuie în momentul în care solicităm acest certificat verde digital de vaccinare să introducem datele din pașaport.

Este important să știe lumea că există această perioadă de 6 săptămâni în care putem călători cu documentele anterioare, cu rezultatul unui test, adeverinţa de vaccinare sau cu dovada de trecere prin boală", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valabilitatea de 1 an ar putea fi extinsă

Întrebat de ce valabilitatea certificatului este de doar un 1 an, Valeriu Gheorghiţă a declarat "avem date care ne oferă o predictibilitate şi creşte probabilitatea ca rărspunsul imun după vaccinare să fie de lungă durată".

"Datele sunt extrem de optimiste şi e important să treacă timpul pentru a valida aceste date. Dacă se observă o scădere a răspunsului imun, o scădere a protecţiei oferite prin vaccin, să fie nevoie de un booster imun, de o altă doză, dar în perspectiva acestor date recente care arată o menţinere pe termen lung a răspunsului imun nu credem că cel puţin la persoanele care nu au condiţii de imuno-depresie, nu fac tratamente care scad răspunsul imun sau nu sunt persoane cu anumite afecţiuni cronice care reduc probabilitatea să dezvolte un raspuns imun protector, probabil că acolo nu va fi nevoie de o a treia doză. Condiţia ca aceste tulpini virale să îşi păstreze conformaţia actuală şi să nu se schimbe foarte mult, să nu acumuleze noi mutaţii care pot să scape de sub acoperirea vaccinală", a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

STS a anunțat pașii prin care poate fi descărcat certificatul digital Covid

De astăzi, 1 iulie, certificatul verde poate fi descărcat de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în mai puţin de 10 paşi poate fi obţinut certificatul:

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde "Certificat nou".

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul "CNP", urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea "Paşaport/Act de identitate" şi completează câmpurile care cuprind: "Ţara care a emis paşaportul", numărul "paşaportului sau al cărţii de identitate", iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcţie de categorie, se completează:

* Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

* Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

* Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

* Se apasă butonul "Salvează", iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

* Ulterior, în secţiunea "Listă certificate" se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Ce trebuie să știi despre certificatul Covid de călătorie

* Certificatul este gratuit.

* În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

* Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.

* În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

* La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate - prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

În situaţiile în care apar inadvertenţe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

STS reaminteşte că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecţiune sau deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19. Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie. Pentru verificarea, la intrarea în ţară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliţia de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia "CoronaScan".

La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie. Au fost implementate măsuri de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice.

Certificatele eliberate vor fi valabile în următoarele intervale:

- certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022;

- certificatele de testare - 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;

- certificatele de vindecare - 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiţă a explicat cum obţinem certificatul digital Covid. La ce trebuie să fim atenţi şi când solicităm documentul