Antena Meniu Search
x

Florin Cîțu a explicat cum ar putea fi folosit certificatul Covid, pe plan intern: "Poate la concerte. Vom vedea dacă va prinde sau nu"

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență privind punerea în aplicare a certificatului digital privind COVID. În acest sens, premierul Florin Cîțu a explicat cum ar putea fi folosit pe plan intern certificatul verde.

de Redactia Observator

la 30.06.2021, 10:55

Florin Cîțu a explicat cum ar putea fi folosit certificatul Covid, pe plan intern: "Poate la concerte. Vom vedea dacă va prinde sau nu"
Florin Cîțu a explicat cum ar putea fi folosit certificatul Covid, pe plan intern: "Poate la concerte. Vom vedea dacă va prinde sau nu" - Facebook

Guvernul a aprobat marţi seară OUG privind punerea în aplicare a certificatului digital privind COVID. Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022. Premierul Florin Cîțu a explicat, la Digi24, cum ar putea fi folosit acest certificat pe plan intern.

"De exemplu, și pentru hotelieri, mergem pe capacitate maximă de la 1 iulie şi nu este nevoie de o dovadă a vaccinării, de multe ori. Dar acolo unde este nevoie de o dovadă de vaccinare, poate fi o metodă mai simplă pentru a dovedi, poate la concerte, pentru a dovedi că oamenii sunt vaccinaţi. Poate această variantă este simplă. Nu știu care va fi cea mai bună soluție..

Noi vom permite persoanelor vaccinate să aibă aceste evenimente cu un număr mai mare de persoane. Organizatorii îşi aleg ce variantă este mai confortabilă şi mai bună pentru ei şi oferă siguranţă celor care merg la concert. Este un certificat verde apărut pentru circulația între țări. În interior vom vedea dacă va prinde sau nu. Relaxările continuă și s-ar putea să nu avem nevoie de el", a declarat Florin Cîţu.

Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022. Testul rapid va avea o valabilitate de 24 de ore, iar cel PCR 72 de ore. Certiicatele de vindecare au o valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv.

Pe acelaşi subiect

Certificatele vor putea fi descărcate în format digital, iar pentru cei care nu au acces, primăriile sau DSP-urile vor asista cetăţenii pentru a le tipări.

Cel mai simplu este ca fiecare persoană să îşi descarce acest certificat de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, pus la dispoziţie de STS. Cei care nu au acces la internet sau nu se descurcă singuri să-l descarce pot solicita documentul şi la medicul de familie sau la direcţiile judeţene de sănătate publică. De asemenea, românii se pot adresa unui call center dedicat special pentru acest lucru, unde va exista un grup de experţi care vor putea rezolva problemele neprevăzute care ar putea apărea. La frontieră se scanează codul QR conţinut de fiecare certificat.

Certificatul Covid are termen de valabilitate diferit

Certificatul digital Covid este un fel de bilet de călătorie care îi scapă pe oameni de anumite restricţii atunci când pleacă în vacanţă. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că marţi se va aproba, într-o şedinţă de lucru, o ordonanţă de urgenţă pentru implementarea certificatelor digitale.

"De exemplu, pentru o persoană testată, valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid şi, respectiv, de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situaţia în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în corona forms. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schema completă de vaccinare", a declarat ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax.

Certificatul verde va fi într-un format digital, dar și într-un format fizic. Documentul are dimensiunile unui paşaport. Odată ajuns la trecerea de frontieră este suficient să artătaţi acest paşaport verde. Poliţistul de frontieră va scana codul și în câteva secunde veţi afla dacă sunteţi sau nu eligibili să intraţi în respectiva ţară. În momentul în care se va scana acel cod QR se verifică dacă este un certificat valid. Fiecare, individual, va avea o semntaură electronică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri politice » Florin Cîțu a explicat cum ar putea fi folosit certificatul Covid, pe plan intern: "Poate la concerte. Vom vedea dacă va prinde sau nu"