Antena Meniu Search
x

Video Observator a testat cum se obține certificatul verde, pentru călătorii în statele Uniunii Europene. Procedura explicată pas cu pas

După luni întregi de discuţii, în sfârşit vom avea paşaportul verde. Certificatul poate fi obţinut de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, dacă suntem vaccinaţi, am trecut prin boală sau avem un test negativ. Aplicaţia va fi lansată mâine, dar o echipă Observator a testat-o astăzi chiar în locul în care a fost dezvoltată, la Serviciul de Telecomunicații Speciale. Iată ce trebuie să faceți ca să intrați în posesia certificatului.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 30.06.2021, 20:50

Vezi și

De câteva clickuri e nevoie pentru a obţine certificatul verde. Trebuie doar să ne conectăm pe portalul certificat-covid.gov.ro. Primul pas: introducem o adresă de mail validă. 

Cătălin Chirca, specialist STS: Trebuie să ne accesăm adresa de e-mail, contul personal. O să vedem că am primit un link de autentificare.

Apoi, link-ul ne trimite în portalul de eliberare a documentului.

Cătălin Chirca, specialist STS: Apăsăm certificat nou. În acest moment am intrat în formularul de solicitare a certificatului digital.

Pe acelaşi subiect

Şi introducem datele personale: CNP, seria și numărul actului de identitate.

Cătălin Chirca, specialist STS: În continuare, avem menționarea categoriei din care facem parte pentru a genera certificatul: persoana care solicită s-a vaccinat, s-a recuperat după boala COVID sau are un test negativ.

După ce completăm toate câmpurile categoriei din care facem parte, apăsăm butonul "salvează" și gata. 

Cătălin Chirca, specialist STS: Trebuie să intrăm în acest moment pe e-mail și să așteptăm. Certificatul poate fi generat în câteva secunde sau până la oră, în funcție și de numărul de cereri înregistrare pe portal.

Cu câte zile înainte de călătorie trebuie obținut certificatul verde

Recomandarea e să solicităm certificatul cu cel puţin cinci zile înainte de plecare. E termenul dat pentru rezolvarea eventualelor erori sau greşeli ale datelor de identificare. În acest caz, solicitantul e anunţat pe mail sau vede direct în aplicaţie că există o problemă. Certificatul va fi verificat cu ajutorul unor tablete electronice de polițiștii de frontieră. Practic, la controlul documentelor va fi verificat și așa-numitul pașaport verde. Ceea ce înseamnă că timpii de așteptare s-ar putea scurta. Se va scana codul QR de pe telefonul mobil. Apariţia mesajului verde e semn că certificatul e autentic.

Certificatul nu poate fi falsificat. Codul QR îi garantează, practic, autenticitatea. Poate fi prezentat şi în variantă tipărită, nu doar pe telefon. 

Pentru cei vaccinaţi, certificatul va fi valabil un an de zile. Pentru cei care au trecut prin boală, șase luni. Cel mai repede expiră în cazul persoanelor cu test negativ: 24 de ore pentru cel antigen, 72 de ore pentru varianta PCR. Site-ul certificat-covid.gov.ro, de pe care poate fi descărcat, va fi lansat mâine. 

STS anunță ce trebuie să știi despre certificatul COVID de călătorie

* Certificatul este gratuit.

* În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

* Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.

* În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

* La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate - prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format PDF, a documentului, care se poate tipări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Observator a testat cum se obține certificatul verde, pentru călătorii în statele Uniunii Europene. Procedura explicată pas cu pas