Pod instalat cu ajutorul unui elicopter, în Cheile Turzii (Video)
Pod adus cu elicopterul. Într-o operaţiune în premieră, o aerovavă a Ministerului de Interne a fost chemată să aducă unul dintre podurile noi din Cheile Turzii. În defileul extrem de îngust, misiunea a fost dificilă.
De Redactia Observator la 23.10.2019, 23:12Pod adus cu elicopterul. Într-o operaţiune în premieră, o aerovavă a Ministerului de Interne a fost chemată să aducă unul dintre podurile noi din Cheile Turzii. În defileul extrem de îngust, misiunea a fost dificilă. Noul pod a fost "aşezat" cu grijă, iar acum turiştii sunt invitaţi să descopere zona de o frumuseţe rară.
Atenţi la fiecare detaliu, salvamontiştii au ghidat piloţii astfel încât colosul din metal, greu de aproape o tonă, să fie aşezat pe locul vechiului pod putrezit. Orice mişcare greşită ar fi fost un pericol. Din cauza trepidaţiilor, stâncile se puteau desprinde. Acesta este singurul dintre cele patru poduri reabilitate care nu a putut fi transportat terestru din cauza terenului accidentat.
Toth Attila, șef serviciu Salvaspeo Cluj: Misiunea a fost una foarte dificila. Pe langa obstacolele si morfologia defileului care e foarte ingusta si elicopterul destul de mare, structura metalica a fost legata de elicopter cu niste corzi de o lungime de 60 metri. În acest fel e foarte greu sa tii o greutate la punct fix stabil, structura metalica tot timpul avea balans.
După câteva zboruri de recunoaştere şi un instructaj al salvamontiştilor care urmau să preia podul din aer, operaţiunea s-a dovedit a fi un succes.
Titus Crăciun, purtător de cuvant Salvamont - Salvaspeo Cluj: Niciodata un elicopter de asemenea dimensiune nu a intrat intr-un defileu cu asemenea conformatie dificila si cu o asemenea incarcatura mare.
Până acum, turiştii erau nevoiţi să traverseze defileul creat de râul Hăşdate pe poduri vechi, care se mişcau la fiecare pas.
”Peisajul ruginiu, placut placut, o plimbare placuta si aerul curat. Asta e cel mai important, sa vii sa te simti bine”, exclamă un localnic.
Aşezate în estul Apusenilor, Cheile Turzii ascund, pe cele 170 de hectare, peste 60 de peşteri şi arcade şi 250 de trasee de alpinism şi escaladă. În fiecare an, peste 50.000 de turişti vin aici. Însă numărul lor ar putea creşte. Mai ales că, un alt pod ar putea fi construit curând. Ar urma să lege traseele turistice de creastă.