Polițiștii, agenții de pază din penitenciare și românii din străinătate apți să lupte: se pregătește o nouă lege pentru încorporarea în armată
România îşi întăreşte structura militară! Mii de poliţişti şi agenţi de pază din penitenciare pot deveni rezervişti voluntari în armată, după ieşirea la pensie. Vor avea roluri clar stabilite şi vor lupta în prima linie. Un proiect de lege aflat in dezbatere propune ca La apelul încorporării sa răspundă şi românii stabiliţi în străinătate.
De Redactia Observator la 06.07.2022, 21:03Includerea poliţiştilor şi a agenţilor din penitenciare ca rezervişti militari ,în cazul unui război , este cea mai importantă prevedere a proiectului de lege. Peste 20 de mii de oameni din structurile actuale de apărare internă ar fi astfel vizaţi în cazul în care armata solicită încorporarea. Sindicaliştii nu văd însă cu ochi buni iniţiativa.
Cosmin Andreica: O temere pe care Ministerul Apărării Naţionale o are referitor la capacitatea de mobilizare în caz de război. Nu ştiu cum vor reacţiona pensionarii rezervişti care au fost prost plătiţi pe toată durata carierei. Nu ştiu cine se aşteaptă ca un rezervist care a ieşit din sistem... îşi va da viaţa pentru ţară şi va lupta înăprima linie.
O altă prevedere a proiectului de lege îi vizează pe cei care nu au păşit până acum pragul vreunei unităţi militare. Vizate sunt persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, care nu au stagiul militar îndeplinit dar dispouse să facă instrucție anuală până la 4 luni de zile.
Costi Spânu, purtător de cuvânt al MAPN: Pe timpul celor patru luni militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi hrană, îndemnizaţie lunară, similară militarilor în termen cu gradul de soldat. La finalizarea acestui program de pregătire ei vor primi o indemnizaţie, reprezentând trei salarii medii brute.
România are aproape 70 de mii de militari activi
Li se adaugă 57 de mii de forţe paramilitare, precum jandarmeria, forţe speciale ale poliţiei şi servicii de informaţii. Numărul rezerviştilor este şi el de 40 de mii de oameni, la care se adaugă câteva mii de soldaţi voluntari.
Adriana Brmaru, militar voluntar: Nu aveam pregătire militară anterioară. Sunt sergent rezervist voluntar, că specialitate artilerie.
Militar voluntar: Din punctul meu de vedere pregătirea este insuficientă pentru ce avem noi nevoie să facem. Perioada poate fi mărită. Eu și colegii mei suntem pregătiți să fim convocați de câte ori este nevoie.
Mulţi dintre soldaţii în rezervă au vârste înaintate ca să mai poată lupta în prima linie. În ultimii 15 ani, în lipsa stagiului militar obligatoriu, numărul militarilor a scăzut iar media de vârstă a crescut.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Rezerva nu este pregătită acum, exceptând un număr de rezervişti voluntari în statele de organizare ale unităţilor, dar aceştia sunt insuficienţi. Rezerva nu este pregătită.
Anul acesta armata a scos la concurs peste 800 de posturi de rezervişti voluntari.