Antena LIVE

Curs valutar

Foto

Poluare în București: Aer "foarte rău" în cartierele Bucureștii Noi și Colentina, precum și în localitățile Glina și Otopeni

Site-ul calitateaer.ro, conectat la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, raportează vineri seara niveluri mari de poluare în mai multe locații din București și Ilfov. În cartierele Bucureștii Noi și Colentina, precum și în localitățile Glina și Otopeni, indicele calității aerului este 5, considerat "foarte rău". Probleme mai sunt în zonele Obor, Unirii, Grozăvești, Tineretului și Berceni, unde indicele de poluare este 4.

De la 04.11.2022, 17:27
WhatsApp
Poluare în București: Aer "foarte rău" în cartierele Bucureștii Noi și Colentina, precum și localitățile Glina și Otopeni calitateaer.ro

Stațiile amplasate în Capitală și zonele limitrofe raportează niveluri ridicate de PM10 și PM2.5, ceea ce înseamnă că sunt prea multe particule în suspensie, un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Particulele în suspensie au ca sursa activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice, însă și traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor sau arderile incomplete.

Aproape 40 de tone de deșeuri de echipamente electrice si electronice ard lângă Bucureşti. Inspectorii de mediu verifică nivelul de poluare

Un incendiu de proporţii a izbucnit vineri la amiaza la un centru de colectare şi reciclare a deşeurilor din Chitila, lângă Bucureşti. Pompierii au intervenit cu 9 autospeciale de stingere şi 6 cisterne. Coloana imensă de fum a putut fi observată de la câţiva kilometri distanţă. Autorităţile au emis şi un mesaj RO-ALERT în care îi sfătuiesc pe oameni să evite zona.

Incendiul s-a manifestat pe aproape 1000 de metri pătrați, la 35-40 de tone de deșeuri de echipamente electrice si electronice, frigidere, aparate casnice.

Pe acelaşi subiect

Cât de periculoase sunt particulele în suspensie pentru sănătate

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, se arată pe site-ul calitateaer.ro.

În prezent Reţeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) efectuează măsurători continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule în suspensie (PM10 şi PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb), arsen (As), cadmiu (Cd), nichel (Ni), benzo(a)piren. Calitatea aerului în fiecare staţie este reprezentată prin indici de calitate sugestivi, stabiliţi pe baza valorilor concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici măsuraţi.

Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer

La începutul lunii octombrie a fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene. Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utiliatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

"Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem. În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Datele din aplicația Calitate Aer sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare.

La faţa locului au ajuns și comisarii Gărzii de Mediu, care verifică nivelul de poluare, dar şi direcția în care se îndreaptă fumul. Ministerul Mediului a transmis şi un mesaj pe canalele de comunicare referitor la acest lucru.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

poluare bucuresti calitateaer incendiu
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024