Antena LIVE
Foto

Poluare în București: Aer "foarte rău" în cartierele Bucureștii Noi și Colentina, precum și în localitățile Glina și Otopeni

Site-ul calitateaer.ro, conectat la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, raportează vineri seara niveluri mari de poluare în mai multe locații din București și Ilfov. În cartierele Bucureștii Noi și Colentina, precum și în localitățile Glina și Otopeni, indicele calității aerului este 5, considerat "foarte rău". Probleme mai sunt în zonele Obor, Unirii, Grozăvești, Tineretului și Berceni, unde indicele de poluare este 4.

De la 04.11.2022, 17:27
Poluare în București: Aer "foarte rău" în cartierele Bucureștii Noi și Colentina, precum și localitățile Glina și Otopeni calitateaer.ro

Stațiile amplasate în Capitală și zonele limitrofe raportează niveluri ridicate de PM10 și PM2.5, ceea ce înseamnă că sunt prea multe particule în suspensie, un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Particulele în suspensie au ca sursa activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice, însă și traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor sau arderile incomplete.

Aproape 40 de tone de deșeuri de echipamente electrice si electronice ard lângă Bucureşti. Inspectorii de mediu verifică nivelul de poluare

Un incendiu de proporţii a izbucnit vineri la amiaza la un centru de colectare şi reciclare a deşeurilor din Chitila, lângă Bucureşti. Pompierii au intervenit cu 9 autospeciale de stingere şi 6 cisterne. Coloana imensă de fum a putut fi observată de la câţiva kilometri distanţă. Autorităţile au emis şi un mesaj RO-ALERT în care îi sfătuiesc pe oameni să evite zona.

Incendiul s-a manifestat pe aproape 1000 de metri pătrați, la 35-40 de tone de deșeuri de echipamente electrice si electronice, frigidere, aparate casnice.

Pe acelaşi subiect

Cât de periculoase sunt particulele în suspensie pentru sănătate

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, se arată pe site-ul calitateaer.ro.

În prezent Reţeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) efectuează măsurători continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule în suspensie (PM10 şi PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb), arsen (As), cadmiu (Cd), nichel (Ni), benzo(a)piren. Calitatea aerului în fiecare staţie este reprezentată prin indici de calitate sugestivi, stabiliţi pe baza valorilor concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici măsuraţi.

Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer

La începutul lunii octombrie a fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene. Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utiliatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

"Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem. În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Datele din aplicația Calitate Aer sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare.

La faţa locului au ajuns și comisarii Gărzii de Mediu, care verifică nivelul de poluare, dar şi direcția în care se îndreaptă fumul. Ministerul Mediului a transmis şi un mesaj pe canalele de comunicare referitor la acest lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

poluare bucuresti calitateaer incendiu
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024