Antena Meniu Search
x

Video Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer. Utilizatorii pot primi notificări când aerul e toxic

A fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene. Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utiliatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 18:33

aplicație pentru monitorizarea calității aerului
Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer. Utilizatorii pot primi notificări când aerul e toxic - calitateaer.ro

"Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem. În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Ce parametri măsoară stațiile legate la aplicația CalitateAer

Datele din aplicația Calitate Aer sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare. Folosind funcțiile de căutare sau localizare, utilizatorii pot selecta din cele 162 de stații, plasate pe întreg teritoriul României, pentru a vizualiza informațiile despre datele de calitate a aerului, respectiv:

Pe acelaşi subiect

1. valorile indicelui general și valorile indicilor specifici aferenți fiecărei stații de monitorizare;

2. evoluția concentrației, pe ultimile 24h/săptămână/lună/an, pentru indicatorii monitorizați:

- particule în suspensie (PM10 și PM 2,5)

- dioxid/oxizi de azot (NO2 și NOx)

- dioxid de sulf (SO2)

- ozon (O3).

Staţiile de monitorizare sunt amplasate astfel încât să evalueze calitatea aerului înconjurător în funcție de influența surselor specifice (trafic, industrie, așezările urbane-fond).

Mai mult, aplicația Calitate Aer pune la dispoziția publicului posibilitatea de a primi notificări cu privire la calitatea aerului din cel mai apropiat punct de monitorizare sau oricare alt punct selectat ca favorit și, totodată, aceasta prezintă recomandări pentru fiecare situație privind calitatea aerului, de la "BUN" la "EXTREM DE RĂU".

Utilizatorii aplicației pot să verifice calitatea aerului pentru diferite intervale de timp și pot selecta o stație preferată.

În sezonul 3 din campania După noi, gunoiul am arătat ce otravă tragem în piept. Astăzi l-am întrebat pe ministrul Barna dacă aplicația ne salvează de poluare. Ministrul a precizat că aplicația doar arată "situația exactă". "Este un exercițiu de transparență maximă. Rezolvarea stă la deciziile luate la nivel local, în controalele pe care le facem cu Garda de Mediu și Poliția și în programele de îmbunătățire a calității aerului la nivel local", a explicat Tanczos Barna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Tehnologie » Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer. Utilizatorii pot primi notificări când aerul e toxic