Povestea jurnalistului Jean Louis Calderon, care a murit la Revoluţie. Julie Calderon: Suntem legaţi de România pentru că este ultima misiune a tatălui meu
34 de ani de la ziua în care revoluţia începea şi la Bucureşti. Într-o încercare disperată de a calma poporul şi de a pune în umbră evenimentele de la Timişoara, care deja devenise primul oraş liber al României, Nicolae Ceauşescu scosese muncitorii de la uzine în faţa comitetului central. Un discurs care avea să fie ultimul pentru că mulţimea s-a împotrivit tocmai conducătorului. Era momentul în care, la Bucureşti, pentru prima dată s-a auzit - Jos, Ceauşescu!
De Bianca Iacob la 21.12.2023, 07:57
România încă nu era liberă, dar vestul putea să relateze fără perdea evenimentele care răsturnau comunismul. Aşa că, jurnalişti de peste tot au ajuns la Bucureşti. Printre ei şi Jean Louis Calderon, un jurnalist francez, care a murit călcat de tanc - povestea lui, spusă în exclusivitate, pentru Observator, chiar de fiica lui Julie Calderon.
Julie Calderon: Ştiu că înainte de Craciun, tatăl meu lucra pentru televiziunea franceză La 5 şi a venit cu echipa lui la Bucureşti să acopere subiectul revoluţiei. Ştiu că era foarte încântat despre misiunea lui. Chiar îşi dorea să relateze despre ce se întâmpla în România. Cred că pentru el, pentru că era spaniol, a trăit într-o ţară cu dictator şi după aia a venit în Franţa pentru liberatate. Cred că ce s-a întâmplat pentru România era ceva foarte important pentru el tocmai din motivul poveştii proprii a lui.
O poveste despre libertate care avea să se termine în România.
Julie Calderon: Toată lumea era fericită pentru că era sfârşitul lui Ceauşescu, dar la un moment dat, situaţia s-a schimbat brusc şi ce îţi spun, ştiu de la cameramanul tatălui meu care era cu el acolo, în timpul nopţii, Patrice. Ceva s-a schimbat şi erau trase focuri de armă şi tancul se îndrepta spre echipa franţuzească, spre echipa tatălui meu. Patrice a fost rănit la spate şi tatăl meu a fost luat din plin de tanc. Asta este povestea noastră, suntem complet legaţi de România pentru că este ultima misiune a tatălui meu. Povestea voastră e legată de povestea mea.
- Cum arată interiorul primului tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Locomotiva are 351 de locuri şi o...
- România va avea primul port construit de la zero de după Revoluție. Când ar trebui să fie gata lucrările la...
- 36 de ani de la revolta anticomunistă din Braşov. Sute de oameni au refăcut traseul parcurs de eroii de la...
Trei jurnalişti străini au murit la Revoluţie
România nu a uitat - în memoria lui Jean Louis Calderon, un liceu din Timişoara îi poartă numele, iar la Bucureşti, o stradă.
Trei jurnalişti străini au murit la revoluţia noastră pentru libertate. Jean Louis Caldeon, belgianul Danny Huwe, împuşcat în timp ce relata evenimentele şi Jan Perry fotoreporter la Sunday Times - singurul pasager al avionului Tarom care s-a prăbuşit în condiţii suspecte după ce a decolat din Bucureşti.
Povestea zilei de 21 decembrie, pe larg, diseară, la Observator 19.
Astăzi şi mâine în București se vor desfășura manifestări publice de comemorare a 34 de ani de la Revoluție. Traficul va fi restricționat zona Universităţii şi a Pieţei Revoluţiei din Capitală.