Antena Meniu Search
x

36 de ani de la revolta anticomunistă din Braşov. Sute de oameni au refăcut traseul parcurs de eroii de la "Steagul Roşu"

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la fosta fabrică de autocamioane "Steagul Roşu" de la Braşov. Cinci kilometri a avut traseul protestului antocomunist, o revoltă care a arătat lumii, cu doi ani înainte de Revoluţie, că dictatura poate fi învinsă. Cinci kilometri pe care i-au alergat 1.300 de participanţi la un cros comemorativ. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 15.11.2023, 09:54

Vezi și

Scânteia revoltei s-a aprins în seara zilei de 14 noiembrie 1987, zi de salariu. Muncitorii din schimbul trei au primit doar jumătate din bani, iar singura explicaţie a fost un cuvânt - „social“, scris pe fluturaşul de salariu. Protestul a luat amploare a doua zi, dimineaţa, când au venit la serviciu muncitorii din schimbul 1, ziua în care erau programate şi alegerile de deputaţi pentru Marea Adunare Naţională.

Marius Boeriu, președinte Asociația 15 Noiembrie 1987, Brașov: O revoltă pornită cu un număr foarte mic de muncitori. Am manifestat pe străzile Braşovului. Am dat foc tabloului lui Ceauşescu. Am fost atunci peste 10.000 de oameni care s-au ridicat împotriva unei dictaturi şi împotriva unui regim. 

La împlinirea a 36 de ani de la revolta care atunci s-a încheiat cu peste 300 de arestări, sute de braşoveni au refăcut traseul parcurs de eroii de la acea vreme, la Crosul 15 Noiembrie.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Locul startului nu este întâmplător ales. Este exact locul în care în dimineaţa zilei de 15 noiembrie 1987 a pornit revolta muncitorilor braşoveni de la fosta fabrică de camioane.

36 de ani de la revolta anticomunistă din Braşov

Printre alergători l-am întâlnit şi pe domnul Ilie Cioca. Are aproape 80 de ani, iar de mai bine de trei decenii participă la Crosul ce comemorează evenimentul istoric din perioada comunistă.

Ilie Cioca: Eu alerg aici să-i jerfest pe eroii care s-au jertfit aici. Ei au aprins scânteia revoltei. Alergarea este pastila miraculoasă a sănătăţii. Alergarea e regele tuturor sporturilor.

Crosul 15 Noiembrie a ajuns la a 34 -a ediţie şi este unul dintre cele mai vechi concursuri de atletism din ţara noastră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » 36 de ani de la revolta anticomunistă din Braşov. Sute de oameni au refăcut traseul parcurs de eroii de la "Steagul Roşu"