Povestea lui Moise, bărbatul care a făcut Dreptul în Coasta de Fildeş şi acum e avocat în Maramureş. "România pentru mine este El Dorado"
Fugar din țara lui, măcinată de un război civil ce a ucis mii de oameni, un tânăr african a ajuns să îşi trăiască visul ... în România. E un om cu o viaţă desprinsă din filme. A trecut prin supărări, deznădejde, pierderi, dar nu s-a lăsat înfrânt. A văzut zăpadă pentru prima oară la 30 de ani, în Maramureş, la 9.000 de kilometri distanţă de casă. Cunoaştem, în cele ce urmează, excepţia de la regulă: singurul avocat ce profesează în România, deşi a făcut şcoală în Coasta de Fildeş.
De Simona Vasiac la 03.12.2021, 20:41În urmă cu 14 ani, Yeboua Moussa Ouattara sau Moise, cum îi spun azi cunoscuții, ajunsese la un capăt de drum. Al cincilea născut, într-o familie cu opt copii, reuşise, cu eforturi supraomeneşti, să se întreţină şi să termine Facultatea de Criminologie. Diploma, însă, nu te apără de gloanţe şi nici nu-ţi ţine de foame. Aşa l-a cunoscut părintele Irineu, de la Mănăstirea Prislop, într-o piaţă din capitala Coastei de Fildeş. Părintele se dusese acolo să salveze viaţa unui tânăr, dar s-a întors acasă cu doi. "Era un tânăr sincer. Se lupta să supraviețuiască, găsise valori ale vieții pentru care era dispus chiar să moară. Și nu prea se găsesc mulți în lumea asta", povesteşte Părintele Irineu.
Primul cuvânt românesc pe care l-a auzit Moise a fost "acolo". Era în grădina mănăstirii Prislop. L-a întrebat pe salvatorul lui ce înseamnă "acolo" şi de atunci nu îşi aminteşte să mai fi trecut vreo zi în care să nu fi învăţat ceva nou. "În România mi-a plăcut foarte mult limba română. Nu am mai auzit în viața mea. Înainte să ajung aici nu am auzit niciodată limba română. Prima dată când am auzit limba română mi se părea că e precum spaniola sau ce am învățat eu la școală, la liceu", îşi aminteşte Yeboua Moussa Ouattara.
Moise a învăţat limba română şi s-a înscris la Facultatea de Drept
După şase luni de cursuri a primit un certificat care atesta faptul că vorbește româna şi a reușit să-și echivaleze studiile. S-a înscris, apoi, la Facultatea de Drept. "În primul rând, îți trebuie ajutorul bunului Dumnezeu și să știi să îţi păstrezi visul. Visul, în primul rând, și să ai încredere în tine. Atunci, fiindcă nu aveam altceva de făcut decât studii, studii, studii, am dat tot ce am putut ca să ajung avocat", spune Yeboua Moussa Ouattara.
- Crezul medicului iranian care salvează copii nenăscuți. O tragedie l-a făcut pe Hadi Rahimian să nu mai ridice...
- Prin efort constant și talent, chef Sorin Bontea a revoluţionat gastronomia pornind de la o simplă tigaie:...
- Născut într-o familie cu 10 frați, Cristian Măcelaru a devenit unul dintre marii dirijori ai lumii: "Mă bucur...
Admiterea în Baroul Maramureș n-a fost uşoară. "Am dat de trei ori la Barou. Prima dată am picat, am avut 45 de puncte. Nu m-am descurajat, am zis că e prima dată", adaugă Yeboua Moussa Ouattara. Abia a treia oară a fost cu noroc. "Nu am ce sfaturi să îi dau pentru că la experiența lui de viață și faptul că a trecut prin atâtea etape ale vieții grele, că ușor nu i-a fost, nu pot să îi spun decât să continue, să își urmeze visul și să aibă ambiția care l-a ținut în viață în acești ani", este de părere Florin Andreicuț, decan Baroul Maramureș.
Yeboua Moussa Ouattara: "Aici, în sală, pentru mine este un vis împlinit"
În urmă cu doi ani, Moise a păşit, pentru prima dată, într-o sală de judecată, ca avocat. Teoria o ştia bine, dar de la teorie la practică e o cale lungă când ai în faţă un judecător exigent. Un avocat bun e un priceput orator şi electrizează sala. Măcar din punctul ăsta de vedere, Moise nu a avut de ce să îşi facă griji - audienţa nu şi-a luat ochii de la el.
"Aici, în sală, pentru mine este un vis împlinit. Adică un vis din copilăria mea. Când m-am văzut în robă, în sală, să nu mint, am tremurat un pic. Dar totuși mi-am susținut cauza și a fost bine", povesteşte Yeboua Moussa Ouattara. Orice vis înseamnă, însă, sacrificii, iar în viața lui Moise n-au fost puţine clipele de deznădejde: "La un moment dat în viața mea am trecut prin momente foarte grele, din punct de vedere al integrării. Dar nu am dat pasul înapoi. Am rămas acolo și am încercat să rezolv. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, cu perseverență și încredere în mine am trecut peste tot ceea ce era obstacol pentru mine". "Foarte greu. Sunt foarte multe opreliști birocratice. Chiar și la proces, când am fost chemat ca și martor, am întrebat de ce trebuie să avem semnele creștine odată ce nu ținem cont de ele", adaugă Părintele Irineu.
Ţara noastră i-a oferit lui Moise experiențe unice:"România pentru mine este El Dorado"
Dincolo de piedici, România i-a oferit lui Moise și experiențe unice. Aici a văzut pentru prima oară zăpadă, în curtea mănăstirii Prislop. Când toți fugeau să se adăpostească la căldură, el a rămas afară să se bucure de primii fulgi de nea. Până să ajungă în Maramureş nu ştia nici ce e Crăciunul și nici ce e pomana porcului. "România pentru mine este El Dorado și nu voi înceta niciodată să spun acest lucru. Dovadă este că s-a îndeplinit visul, sunt avocat. Și mulțam lui Dumnezeu, cum zicem noi, în zona noastră", spune Yeboua Moussa Ouattara.
Departe de cei dragi, avocatul de 44 de ani spune că nu s-a simţit vreodată discriminat. Dar recunoaşte că s-a simţit mereu privit cu curiozitate: "Nu pot să aduc critici în privința societății române. De ce nu pot să aduc critici? Eu am primit numai bine aici, tot sprijinul, ocrotirea statului. Și efortul era de partea mea, să mă integrez pentru că eram minoritar, majoritatea sunt români. Nu trebuie să aduc cultura mea în România ca românii să se adapteze la cultura mea. Eu a trebuit să mă adaptez la cultura lor".
La mijlocul toamnei, Moise a promovat şi examenul de definitivat în drept. Peste zece ani se vede departe în această meserie, pe treptele unei înalte instanțe din România. Până atunci, însă, calcă cu încredere și perseverență pe drumul său, construit pentru a-și ajuta semenii.