Antena Meniu Search
x

Video Crezul medicului iranian care salvează copii nenăscuți. O tragedie l-a făcut pe Hadi Rahimian să nu mai ridice neputincios din umeri în faţa unei mame disperate

Dragostea pentru ţară se arată în fiecare zi. Prin fapte bune, prin dedicare, prin tot ce construieşti şi laşi în urmă. Cunoaştem astăzi un om care de peste 30 de ani salvează o parte din România. E chirurg, operează copii nenăscuţi direct în pântece, şi a pus aici bazele unei noi specializări medicale, fără de care sute de părinţi şi-ar fi pierdut bebeluşii. Iată povestea sa

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 02.12.2021, 19:55

Vezi și

E un privilegiu să vezi viaţa dinainte de naştere. Să o atingi şi să o salvezi e aproape un miracol.

În mâinile chirurgului sunt astăzi trei vieţi. A mamei, care i-a încredinţat toate speranţele, şi a celor doi copii pe care riscă să-i piardă dacă medicul nu intervine.

Prin venele subţiri cât firul de aţă curge sânge care pentru unul dintre gemeni e prea mult, pentru celălalt - prea puţin. E un sindrom rar, care, acum câţiva ani, ar fi însemnat o condamnare la moarte pentru amândoi. Astăzi, au o şansă, pentru simplul fapt că Hadi Rahimian a ales România.

Hadi Rahimian, medic: ”Nicio frunză nu cade fără să vrea Dumnezeu, aşa că eu nu cred că a fost neapărat întâmplare. Eu cred că au fost aranjate lucrurile de cineva mai sus decât mine”.

Pe acelaşi subiect

Când nu e în sala de operaţie, medicul ajunge dincolo de nori, la manşa unui avion.

Hadi Rahimian, medic:Îmi place foarte mult să zbor pentru că mă deconectează. E o senzaţie de libertate, senzaţie de liberă mişcare”.

Ce l-a atras pe medicul Hadi Rahimian să rămână și să profeseze în România

Hadi Rahimian s-a născut în Iran şi a aterizat prima oară în ţara noastră acum mai bine de 30 de ani. Deşi trăise teroarea războiului, primul contact cu România comunistă l-a şocat.

Hadi Rahimian, medic: ”Să nu ai apă caldă, să se închidă lumina după o anumită oră, să nu găseşti ouă, să nu găseşti ulei. (...) Părinţii au făcut tot ce au putut pentru noi. Până în clasa a doua eu nu aveam mănuşi. Şi când se făcea foarte iarnă, iarna era foarte frig, mama îmi făcea doi cartofi calzi, îi luam în mână, în buzunar, mergeam cu ei la şcoală, la prânz îi mâncam şi mă întorceam acasă. Dar a fost o copilărie fericită, nu a fost, mie mi-a plăcut copilăria mea”

La România l-a atras Facultatea de Medicină, care în anii 80 îşi deschisese deja porţile pentru studenţii străini. În anul 6, Rahimian a picat examenul la obstetrică ginecologie. Pentru că i-au plăcut mereu provocările, a decis atunci că asta e fix meseria pe trebuie să o facă. Drumul spre chirugia fetală l-a descoperit mai târziu, când în cabinetul lui a ajuns o gravidă al cărei bebeluş avea nevoie de o transfuzie de sânge. Nu ştia nimeni din România să facă aşa ceva. Copilul a murit, iar medicul şi-a promis că nu va mai ridica niciodată neputincios din umeri în faţa unei mame disperate.

Hadi Rahimian, medic: ”Eu mă agăţ de orice speranţă, cât ar fi de puţin. Adică şi un 10% dacă familia şi femeia este de acord şi de aia mă agăţ şi încerc să salvez situaţia dacă se poate salva ceva”.

800 de bebeluși trăiesc astăzi datorită medicului Hadi Rahimian și echipei lui

800 de bebeluşi operaţi intrauterin trăiesc astăzi datorită lui şi a echipei care îl ajută. Mame care au ajuns la el la capătul puterilor, când alţi medici nu le dădeau nicio şansă, îşi pot strânge copiii în braţe. Pentru asta se luptă Hadi Rahimian şi acum.

Gemenii pe care îi operează sunt în pericol. Inima primului e suprasolicitată, celălalt are nevoie de sânge. Ca să-i salveze, chirurgul a intrat cu un fetoscop în uterul mamei şi încearcă, ghidat de o cameră video, să separe vasele de sânge prin care comunică gemenii. E nevoie de o precizie milimetrică şi de şansă. Medicul ştie că uneori, chiar dacă face tot ce ţine de el, nu poate face minuni.

Crezul medicului Hadi Rahimian

Hadi Rahimian, medic: ”Dacă era miracol nu făceam eu. Miracol face numai Dumnezeu. Asta e meseria doctorului este să salveze. Şi eu asta încerc să fac”

Rahimian e mereu pregătit să lupte pentru fiecare bebeluş. Ca şi cum ar fi al lui. Asta i-a învăţat şi pe cei 20 de medici din echipa sa, care vor să ajungă într-o zi cei mai buni. Dedicarea totală e lecţia lui pentru România.

Hadi Rahimian, medic: ”Cred într-o Românie în care oamenii, ceea ce fac fac cu tot sufletul. Că eşti doctor, că eşti muncitor, că eşti politician. Dacă vrem să ne fie bine tuturor, trebuie fiecare să îşi facă meseria cum trebuie”.

Medicul Hadi Rahimian nu și-a uitat țara de origine, Iranul, unde merge o dată pe lună să operează gratuit

Oriunde ar merge în lume să se perfecţioneze, România e ţara în care se întoarce mereu. De 35 de ani, aici înseamnă acasă.

În Iran merge o dată pe lună, să opereze gratuit.

Hadi Rahimian, medic: ”Cred că Paler a zis că patria este una, restul sunt ţări. Asta e patria ta, ai o datorie. Pentru mine, eu sunt aici. Pentru mine, România este a doua patrie. Dar eu nu am uitat şi Iranul”.

După aproape o oră, luminile se aprind în sala de operaţie. E semnul că intervenţia a reuşit, iar peste câteva luni, mama va putea să îşi strângă ambii bebeluşi în braţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Crezul medicului iranian care salvează copii nenăscuți. O tragedie l-a făcut pe Hadi Rahimian să nu mai ridice neputincios din umeri în faţa unei mame disperate