Povestea rromilor de peste Prut
Palate construite în oglindă după Casa Albă, depozite de arme în canapele şi rachete sovietice pe la porţi. Nu le găsim în România, ci la vecinii de peste Prut
De Redactia Observator la 07.12.2014, 20:15Palate construite în oglindă după Casa Albă, depozite de arme în canapele şi rachete sovietice pe la porţi. Nu le găsim în România, ci la vecinii de peste Prut
Mai exact, la romii de acolo. Emisiunea "În premieră" le-a făcut povestea. Aşa au descoperit că romii au simpatii clare spre Est, iar pe ei a mers însuşi Vladimir Putin să i se ghicească, pe când nu ştia că va fi preşedintele Rusiei.
În nordul republicii Moldova, undeva pe malul Nistrului, o femeie îşi adună ultimele puteri rămase după o zi de muncă de trebăluit ca să facă nişte cozonaci.
Cozonacii vor fi daţi de pomană de sufletul celor adormiţi din neamul cerarilor, care-au adunat majoritatea ţiganilor din Moldova într-un singur loc. Din cerari se trage şi soţul ei, Artur. Dar apelativul la care râvneşte e "Majestate". Căci într-o zi, speră el, va fi încoronat Rege al tuturor romilor din fosta Uniune Sovietică. Şi chiar din Europa.
Şi prin "poştă" înţelegem serviciul secret al romilor de pretutindeni, cu sediul chiar aici, la el acasă. Pentru că odată, a fost el însuşi agent KGB. Şi-a făcut studiile la cea mai prestigioasă instituţie din URSS, Universitatea de stat din Moscova.
Cerarii sunt de câteva sute de ani în Soroca. Cea mai mare şi cea mai compactă aşezare de ţigani din fosta URSS.
Suntem cel mai vechi complex militar industrial de pe faţa globului pământesc.
Cei mai mulţi ţigani s-au stabilit la Soroca pe vremea baronului Mircea, tatăl lui Artur. Mircea Cerari a avut o strategie şi i-a îndemnat pe romi să construiască. Măreţ!
Întreaga poveste a romilor de peste Prut o vedeţi duminică de la ora 21.00, la Antena 3.