Prețul Bitcoin a scăzut, după ce Elon Musk a anunţat că vehiculele Tesla nu mai pot fi cumpărate cu criptomonede
Elon Musk, fondatorul Tesla, a anunţat pe Twitter, că nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru maşinile sale. Moneda a cazut instant cu peste 12%. A fost un dus rece pentru toti cei care cred ca sansa lor e sa joace pe piaţa criptomonedelor. Printre ei şi mult romani.
De Bogdan Ocnaru la 13.05.2021, 20:40La sfârşitul anului trecut, valora sub 29 de mii de dolari. În februarie, Elon Musk a cumpărat o cantitate mare de bitcoin şi anunţat că va accepta plata în criptomonede pentru produsele sale. Bitcoin a înregistrat apoi record după record, până astăzi, când Elon Musk s-a răzgândit.
Liviu Redeleanu, realizator Use IT: "A fost o cădere importantă, a pierdut undeva la aproape 10 mii de dolari per monedă. Este o piaţă speculativă, toată lumea speră să câştige, la final cred că este un zero sum game. Ca să câştige unii, trebuie să piardă ceilalti"
Adrian investeşte din 2017. Spune că a facut profit, cel putin 15 mii de euro numai în ultimul an.
Adrian Stoica, investitor: "Cumpăr la un anumit preţ, cresc, mă bucur. Încep să scadă, scad sub pretul la care am cumparat. De frică sa nu imi pierd economiile o sa le cumpar la un pret mai mare decat cel la care le-am vandut anterior si urmeaza cateva zile de tranzactionare asa: cumpar mai jos decat vand si vand mai jos decat cumpar si tot timpul ie pe minus"
Această imagine ilustrează tranzacţiile cu monedele electronice. Într-o lume în care plouă cu bani virtuali, fiecare speră să adune cât mai mult.
Însă riscurile sunt imense, pentru că toate monedele virtuale sunt foarte volatile.
Alexandru Bălan, specialist securitate cibernetică: "Dacă te uiţi pe graficele creşterii, în momentul în care ajunge la un plafon superior, începe să scadă un pic, începe să urce, reuşeşte să treacă de pragul la, ajunge la următorul şi aşa mai departe"
Cei mai experimentaţi apelează la minarea monedelor, adică ajută la validarea unor tranzancţii, care le cresc valoarea. Operaţiunea se face cu supercomputere capabile să rezolve milioane de ecuaţii matematice în fiecare minut. Există aşa-numite ferme de calculatoare programate să lucreze în paralel. Însă aceste ferme consumă cantităţi uriaşe de energie electrică. Cel mai mare ansamblu de ferme consumă într-o săptămână cât o ţară mică într-un an. Minele se înmulţesc şi în România.
"Am început cu câteva mii de euro. Mi-am făcut un calculator, se numeşte rig. Odată ce l-ai pus în priză, merge singur, îl urmăreşti în orice ţară, orice oraş.
"E mai sigură minarea decât tranzacţionarea?"
"E mai sigură, în ce sens: emoţional e mai sigur, nu stai stresat. Ţi-ai cumpărat şi poţi să minezi aproape orice monedă"
Un avantaj al câştigurilor din monedele electronice este că sunt mult mai greu de impozitat. România şi-a adaptat legislaţia şi percepe impozit de 10 la sută celor care fac profit mai mare de 600 de lei pe an. Însă puţini îşi declară profitul.