Primarul din Olt care îşi testează singur cetăţenii: "Bă, uite, tu ești cam răcit. Da, dar n-am nicio treabă. Eh, atunci, ia treci aici pe scaun"
O comună din Olt reuşeşte să păstreze o rată de infectare scăzută şi e printre cele mai testate localităţi din judeţ. Ca să le dea o mână de ajutor medicilor, primarul face anchete epidemiologice şi, la nevoie, îi şi testează pe localnicii pe care îi vede că nu se simt bine.
De Cristina Oprea la 17.11.2021, 08:42A descoperit deja 5 cazuri de îmbolnăvire, care ar fi putut genera focare de infectare. Am ajuns la Primăria Optași Măgura, din Olt, în toiul unei campanii de vaccinare. Sătenii care au treabă prin primărie nu scapă netestaţi. Nu are vreo pregătire în domeniu, dar are curaj și dorința să scape, odată, de amenințarea virusului. A învățat să folosească testele de la soția sa, asistent de farmacie și de la asistenta comunitară. Când la primărie e o zi aglomerată, primarul își suflecă mânecile și face teste cot la cot cu asistenta. Nu e timp de pierdut în lupta cu boala.
Mai de voie, mai de nevoie, oamenii acceptă să fie testaţi
De aproape trei luni își testează consătenii, pentru că nu toți înţeleg că trebuie să meargă la medic atunci când apar primele semne de boală. "Mai am în mașină o cutie de teste. Pentru că eu umblu foarte mult prin comună. Chiar pe la magazine, pe la bufete, pe la astea. Și atunci, intrând în contact cu oamenii, văd care are o anumită problemă. Vorbesc, bă, uite, tu ești cam răcit. Da, sunt, dar n-am nicio treabă. Așa spun toți la început. Da, sunt răcit, dar n-am nicio treabă. Eh, atunci, ia treci aici pe scaun. Și ii fac repede testul. (...) Uite, comunele învecinate au 11, 12 la sută rata de infectare. Noi nu am sărit de 5", a declarat primarul Marin Scurtu.
Mai de voie, mai de nevoie, oamenii acceptă să fie testaţi. Unii dintre ei s-au lăsat convinși să se vaccineze. Orice mai ia din presiunea pusă pe sistemul medical e binevenit. "Foarte bună este inițiativa de testare. Oamenii se pot testa fie la ambulanță, fie cu solicitare sau să își facă teste rapide din farmacii", a declarat Valentin Zăvoianu, medic coordonator centru de vaccinare.
Comuna Optași Măgura este o pată de culoare pe harta județului Olt. O recunoşti după bustul unui controversat finanţator din fotbal, ridicat pe marginea drumului european şi după cele 8 cărţi de joc ce ţin loc de stemă a comunei. Edilul nu e la prima ispravă care-l pune pe prima pagină a ziarelor. La un moment dat, a inaugurat în centrul localităţii o replică a turnului Eiffel. Iar lângă construcţia din fier a "răsărit" şi un arc de triumf.